Refah Seviyesini Yönetmek

İlk olarak ülkenin refah seviyesi ne demektir ona bakalım. Dünya’daki ülkeler için yaşam uzunluğu, okur yazar oranı, eğitim ve yaşam düzeyi doğrultusunda hazırlanan ölçüme refah seviyesi denir. Her ülkenin kendine göre refah seviyesi vardır. Bu refah seviyesi sürekli olarak değişiklik gösterebilir. Özellikle ülkenin nüfusu arttığında ya da azaldığında refah seviyesinde değişiklik olur.

Her ülkenin olduğu gibi Türkiye’nin de kendine göre refah seviyesi vardır. 5 Kasım 2021’de yayınlanan istatistiklere göre Merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan uluslararası düşünce kuruluşu Legatum Institute tarafından yapılan ve 104 ülkenin yer aldığı “Refah Listesi”nde Türkiye 61. sırada yer almıştı. Günümüzde dünya genelinde ve ülkemizde nüfus çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Buna karşılık kaynaklar, artan nüfusun ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini karşılayacak seviyede artırılmaz ise bireylerin ve toplumların hayat standartları düşeceği için buna bağlı olarak da ülkelerin  refah seviyeleri olumsuz etkilenecektir. Nüfus artışının refah seviyesine olumlu etkisi olarak belki sadece, ülkede okur yazar oranı artacağı için bunun az da olsa refah düzeyine olumlu yansıması düşünülebilir. Ama ülkeler, nüfus artışı oldukça ve devam ettikçe buna önlem olarak bireylere ona göre önlem alıp önlerine güzel bir ortam sunduklarında ülke adına refah seviyesinde artış olacaktır. Güncel olarak Legatum Enstitüsü’nün her yıl hazırladığı Küresel Refah Endeksi 2019 raporuna göre Türkiye’nin refah endeksi ise 55,42 olarak açıklandı. Refah Endeksi’nin belirlenmesinde kullanılan göstergeler olan kişisel özgürlükler, güvenlik, sosyal sermaye ve siyasi yönetim kalitesinde Türkiye son sıralarda yer alıyor. Ayrıca maalesef  Türkiye, kişisel özgürlükler kategorisinde de 167 ülke arasında 146. sırada yer aldı. Bu rakamlar üzücü bir şekilde Türkiye’nin nüfus artışını iyi bir şekilde yönetemediğini, halkın önüne yeterli ihtiyaçları koyamadığını gösteriyor.

Yani, refah seviyesi en yüksek ülkeler sıralamasında Türkiye sınıfta kaldı. Refah endeksi hazırlanırken bakılan ülkenin siyasi, toplumsal, ekonomik koşullarına bakılmaktadır. Türkiye’nin listedeki durumuna bakacak olursak bilirkişilerin dediği gibi ülkeler, insanların hayat standartlarını nüfus artışına eş olarak karşılamadığı ve artırmadığı sürece ülkenin refah seviyesinde düşüş olacaktır. Türkiye bireylerin önüne uygun koşullar sermediği sürece yani bu şekilde devam ettiği sürece her geçen gün nüfusun arttığını göz önünde bulundurursak refah seviyesinde, dünya genelinde, bu konumda kalacaktır. Hatta belki de nüfus artış hızı hızla devam ederse daha geri sıralara bile düşebiliriz.

 

 

(Visited 46 times, 1 visits today)