RAKAM EVRENİ

İlkokulda sıfırdan dokuza kadar olarak öğrendiğimiz, yan yana gelince gözümüzde daha da karmaşık hale getirdiğimiz ve matematikte toplamadan başlayıp türev-integrale kadar içinde bulunmamızı sağlayan rakamlar. Aslına bakarsak, insan birazcık kafa yorunca anlıyor ki etrafımızda bulunan neredeyse her şey bu rakamlarla uzaktan yakından ilgilidir.

En basit örneğinden başlayacak olursak saatleri rahatça gösterebiliriz. Sayılarla ifade ettiğimiz zaman göstergesinden başlayıp şu anda bu yazıyı yazdığım bilgisayarımın yazılımına kadar ve bu yazılımların içindeki binlerce satırlarda var olan sayılara rastlamamız kesinlikle kaçınılmaz. İnsanların bazıları ne kadar matematikten, cebirden nefret etse de; sayılarla uğraşmaktan çekinse de onlar için üzücüdür ki sayıların aslında bir evren olduğunu ve kafalarını çevirdiklerinde her neye bakacak olurlarsa olsun, çok az düşününce sayıların her yerde olduğunu anlamanın zor olmadığını rahatça fark edeceklerdir.

Etrafımızda gördüğümüz küçücük bir pet şişenin yapımında bile kullanılan o makineler direkt olarak sayılarla bağlantılıdır mesela. Çünkü sayıların bulunamadığı, bilinmediği bir evrende bu yazılımı yapmaya imkansız denebilir.  Başka bir örnek vermem gerekirse ekonomiyi vermekten çekinmem. Siyasilerin tutumları sonucu yükselen veya düşen dövizin bizlere sayılarla yansıması ve bu yansıyan sayıların bizim cebimizde bollaşıp azalacağı konusunda en büyük söze sahip denebilir. Üstüne üstelik son zamanlarda popülerleşen kripto para borsası ve buna bağlı tüm faktörler direkt olarak da matematikle, sayılarla ilgilidir.

Sayıların kontrolünde olduğumuz bir gezegende, bizlere de ayak uydurmak düşüyor. Özellikle böylesine hızlı bir şekilde teknolojik anlamda ilerleme kaydeden bir gezegende. Bu teknolojik gelişmelerin altında yatan en büyük faktörlerden biri ise kuşkusuz bir şekilde daha demin de bahsettiğim üzere yazılımdır. Sayıların kontrolünde olmamızın yanı sıra teknolojinin bu denli gelişiminde etkisi olan yazılımcılar da büyük bir ön plana çıkmakta. Fakat bu bir kesimdir ve Dünya nüfusuna oranlandığı takdirde aradaki farkın dağlar kadar olacağı aşikar.

Ayrı olarak, öyle bir kavramdan bahsediyoruz ki bu “sayıların” ekonomik anlamda kaymaya uğraması aynı günümüzdeki Venezuela gibi bir felakete sürükleyebilir, hatta ve hatta bir sonra beklenen Üçüncü Dünya Savaşı’nın sebebi bile olabilir. İnsan hayatında bu kadar etkili olan bir matematik kavramının insanlar tarafından kavranması da onların kendi hayatlarına bakış açısını değiştireceğini düşünüyorum. Çünkü ne kadar acı da olsa insan kendisini bir kukla oyununun içinde bir kukla olarak görüp buna göre hareket etmeyi öğrenmesi bile aslında onun uyanması adına büyük bir gelişim olacaktır.

En başta belirttiğim gibi ilkokulda sıfırdan dokuza kadar öğrendiğimiz rakamların yan yana gelip büyük sayılara dönüşüp hayatımızın her yerinde bir parça edinmiş olup bir suluktan, robotlara ve yazılıma, robotlardan ekonomiye ve kafamızı çevirdiğimizde karşımıza çıkan her şey adına bir anlama sahip olan bu kavramın; sadece sıfırdan dokuza kadar olan birkaç rakam olarak ve sonra sayıya dönüşmelerinden çok çok daha fazlası olduğunu ve gezegenimiz üzerinde baskın olduklarını düşünüyorum. Küçük bir kesim haricinde tabi.

 

(Visited 12 times, 1 visits today)