Çiçeklerin, hayvanların, renklerin insan psikolojisini etkilediğini duymuş ve okumuştum ama besinlerin insan psikolojisindeki etkisini büyüdükçe ve yediklerimin üzerimdeki etkilerini gördükçe öğrenmeye başladım. Bu konuya biraz ilgi gösterip araştırdım.
En önemlisinin bağışıklığımızı güçlendirmenin hem sağlığımız hem de psikolojimizde çok etkili olduğunu anladım. Meğerse tükettiğimiz besinler beyin fonksiyonlarımızı da derinden etkiliyormuş. İnsan davranışları hormonlarla, hormonlar da beslenme alışkanlıklarımızla yönetiliyormuş. Örneğin sabah kahvaltı yapan insanlar yapmayanlara göre daha enerjik ve başarılı olurken sabah içilen çay ve kahve hem uyanmamıza hem de dikkatimizin açık olmasına yardım ediyormuş. Hatta depresyonu bile önlüyormuş.
Besinlerin faydası kadar aşırı ya da az tüketildiğinde psikolojimizde negatif etki yaptığını da öğrendim araştırmalarımdan. Mesela az önce olumlu bahsettiğim çay ve kahve aşırı tüketildiğinde yorgunluk ve endişe yapabiliyormuş. Çok ilginç değil mi?
Tabii ki ben de sizler gibi çikolata ve şekerli besinleri çok sevdiğimden etkilerini merak ettim. Çikolata yediğimde bunun yarısı bağırsaklarda yarısı da beynimizde serotin yani mutluluk, canlılık hormonu salgılıyormuş.
Gelelim karbonhidratlara…kan akışını hızlandırıp sakin ve zinde kalmamıza yardım ediyorlarmış. Ama diyet yapanlarda olduğu gibi az tükettiğimizde depresyon artışına sebep oluyormuş. Hatta halsizlik ve unutkanlık da olabiliyormuş.
Beslenme şeklimiz duygu durumumuzu etkilediği gibi duygu durumumuz da beslenme şeklimizi etkiliyormuş. Özellikle stresli olduğumuzda yüksek kalorili besinleri tüketmemiz bundanmış meğer. Beynimizin ödül merkezi uyarılıyor ve strese dayanım artıyormuş. Farkında olmasak çok hassas bir denge var besin ile duygularımız arasında.
Hatta araştırırken bazı raporların değişik duygu durumlarında neler yenmesinin önerildiğini ortaya koyduğuna rastladım. Örneğin; aşırı öfkeli olduğumuz bir anda kırmızı et ve kafein öfkeyi tetiklerken, ekmek, makarna, sebze ve meyve öfkeyi azaltırmış. Yorgunluk hissettiğimizde meyve suyu veya ev yapımı bir kase yoğurt derdimize devaymış.
Özetle doğru ve dengeli beslenme beden sağlımız kadar ruh sağlımız için de çok önemli. Beden sağlımız ile ruh sağlımız bir bütün ve her ikisi için de beslenmemize özenmeliyiz. Okumalı, öğrenmeli, gerekirse uzman desteği almalı ve kaliteli beslenmeliyiz. Beynimiz de çalışmak ve duygularımızı yönetmek için doğru ve yeterli enerjiye ihtiyaç duyan bir makine ve biz de onun düzgün çalışması için ruhumuzu doğru beslenmeliyiz.