Psikolojik Beslenme

Özellikle küçük yaşlarda, çikolata yemek insanlar için bir mutluluk kaynağıdır. Çikolata yemek bizi mutlu etmek için yeterli bir sebep gibiydi. Dopamin, zevk ve motivasyon hormonu olarak da adlandırılan ödül duygusunu hissetmemizi sağlayan hormondur. Dopamin hormonunun bazı durumlarda ise bağımlılıklara yol açabileceğini bilimekteyiz. Uyuşturucu veya başka uyaranların kullanımında dopamin hormonunun çok fazla salgılanmasının neticesi olarak bazı yan etkiler de oluşabilmekte. Bir besinin çok fazla tüketilmesinin elbette zararlı bir şey olabileceğini bilmekteyiz, çikolata ve öbür şekerli yiyeceklerin ise pek çok zararlı etkisi olabilmekte. Bu zararları ise pek çok insan bağımlılık dolayısıyla görmezden gelerek bu zararlı besinleri veya uyaranları tüketmeye devam etmekte. Dopamin ve seratonin hormonlarının  sağladığı mutluluk dolayısıyla insanların bazı bağımlılıklar geliştirebilmekte ve bu bağımlılıklar oldukça zararlı olabilmekte. Seratonin hormonu ise mutluluk hormonu olarak görev alan bir hormondur. Seratonin ve dopamin arasında bazı farklar vardır; dopamin ödül ve motivasyonla ilişkiliyken, seratonin memnuniyet ve mutluluk ile ilgilidir. 

Kısa vadede kendimize mutluluk sağlayan çikolata gibi yiyecekler hayatımızı devam ettirebilimemiz için çok önemlidir. Çikolatanın içinde bulunan kakao hem dopamin hem de seratonin hormonlarını etkiye geçirebilecek bir maddedir. Seratonin hormonu aslında pek çok pozitif etki sağlayabilmekte. Depresyonu azaltma, kaygıyı dengeleme, kemik sağlığını iyileştirme gibi bazı etkilere sahiptir seratonin hormonu. Seratonin hormonu insanın günlük hayatı açısından ciddi bir öneme sahip ve yokluğunda anksiyete, depresyon gibi olaylar yaşanabilmekte. Dopamin yokluğunda ise umutsuzluk, değersizlik ve aşırı stres gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilmekte. Çikolata gibi bazı şekerli yiyecekler de vücut üzerinde benzer etkilere sahip olabiliyor. İnsanların psikolojilerini olumlu etkilemek adına tasarlanmış bazı gıdalar olduklarını bile söyleyebiliriz.

 

Bunları göz önünde bulundurursak aslında çikolata gibi bir gıdayı uyuşturucu gibi düşünebiliriz. Elbette gerçek uyuşturucuların yan etkilerine sahip değil çikolata ancak vücut ve ruh sağlığı üzerinde çok ciddi bir etkiye sahiptir. Çikolata kısa vadede insanlar için önemli bir mutluluk ve motivasyon kaynağı olabilmekte. Çikolata gibi yiyecekler elbette bazı güzel şeyler başarabiliyor ancak tıpkı sigara gibi bağımlılığa dönüşmeleri de oldukça olası. Çikolatanın salgıladığı dopamin ve seratonin hormonlarının aşırı düzeyde salgılanması bağımlılık yolunda kritik adımlar olabilmekte

  Sonuç olarak, çikolata modern dünya için oldukça önemli bir yiyecek. Kimse çikolatanın olmadığı bir çocukluğu hayal edemiyor. Çikolata insanların günlük hayatı açısından önemli olan pek çok hormonu salgılamamızı sağlıyor ve dolayısıyla mutlu hissetmemizi sağlıyor. Mutluluk ve motivasyon hissi elbette günlük hayattaki başarımız adına oldukça önemli şeyler. Çikolatanın uzun vadede bazı olumsuz etkileri olabiliyor ancak bu etkiler çoğunlukla aşırı tüketim sonucu gelişmekte. Bağımlılık yapması bazı insanlar için oldukça kolay olsa da kontrol edilebilir bir yiyecek olduğunu düşünüyorum Çikolatanın kabul edilebilir dozlarda tüketimi insanların günlük hayatındaki hal ve hareketlerini kesinlikle olumlu etkileyebilir, bu insanların hayatını her yönden değiştirme potansiyeline sahiptir. Çikolata gibi yiyeceklerin insanların psikolojileri üzerinde bir etki yarattığını kesin olarak söyleyebiliriz.

(Visited 13 times, 1 visits today)