Psikoloji ve Yemek Arasındaki Bağ

Bazı yiyecekler vardır, insanı mutlu ettiğine inanılır. Peki gerçekten mutlu eder mi bizi? Sebebi gerçekten yiyecek midir?

Yukarıdaki sorulara cevap olarak elbette hayır diyeceğimi düşünebilirsiniz. Ama ben ne evet diyeceğim ne de hayır. Cevabım ikisi arasında. Yani yiyeceğiniz şeye bağlı. Şimdi size, (daha önce duyduğunuzu sanmıyorum çünkü bir psikoloji öğrencisi değilseniz çok karşılaşmazsınız bu durumla.) bir psikolojik etkiden bahsedeceğim. “Plasebo etkisi.” Bu etki, birey bir şeye gerçekten çok inanıyorsa onun olması durumudur. Plasebo kelimesi Latin kökenli ve Latincede anlamı “mutlu, huzurlu etmek” anlamına gelir. Birkaç örnekle anlayacağınıza eminim.

Örneğin;

Arkadaşlarınızla yemekhanede oturup sohbet ederken arkadaşınızın aklına bir fikir geliyor ve diyor ki:

-İnternette duymuştum, mandalina kabuğu sizi hasta yapıyormuş. Deneyelim mi?

Siz de merak edip “Olur” diyorsunuz. Mandalina kabuğu yedikten sonra o akşam biraz hasta hissediyorsunuz. Ertesi sabah uyandığınızda hastasınız. Evde dururken, arkadaşınıza mesaj atmaya karar veriyorsunuz. Ona durumu anlatıyorsunuz. O da “Bende bir şey olmadı. Çok da inanmamıştım zaten.” diyor.

Bu durum Plasebo etkisini tam anlamıyla açıklıyor. Şimdi konuya geri dönelim. Çikolata vb. yiyecekler sizi gerçekten mutlu eder mi? Çikolata phenethylamine (PEA) içermektedir. Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salınmasını tetikler, ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlamaktadır. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk hissi verir. Yani bunun Plasebo etkisiyle bir alakası yok. Fakat içinde phenethylamine olmayan yiyecekler sizi gerçekten mutlu etmez. Sadece inandığınız için öyle gelir. Bunu okuduktan sonra bakalım yedikleriniz sayesinde mutlu olacak mısınız?

(Visited 56 times, 1 visits today)