Prof. Dr. Mehmet Haberal

1944 yılının sonbahar aylarından Ekim’in 29. günü Rize ili Pazar ilçesi Subaşı köyünde dünyaya geldi. Dünyaya gelen bu çocuğun ileride hem ailesine, hem de vatanına bir gurur kaynağı olacağını kimse bilmiyordu. İlk Okulunu Zonguldak Gazi, orta ve lise eğitimini Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi’nde yokluklarla başarılı bir şekilde tamamlayan Haberal; 1967 yılında Ankara Üniversitesi’nden doktor olarak hayata atıldı. Hayatında devamlı insanlık için bir şeyler üretmek vatanına hizmet etmek isteyen Haberal; çalışmalarına kendi deyimiyle ‘’ Hafta 7 gün gün 24 saat ‘’ parolasıyla başladı. 1971 yılında Genel Cerrahi Uzmanı Haberal; 1974-1975 yılları arasında yurt dışında görev yaptı. İleride başarılarıyla çağ atlatacak Dr. Haberal; aynı yılda Hacettepe Üniversitesi’nde anneden çocuğuna böbrek naklini yaparak adını altın harflerle tıp tarihine yazdırdı. 1976 yılında Doçent olan Haberal; 1978 yılında Türkiye’de ilk defa kadavradan alınan böbreği canlıya nakil yaptı. Türkiye toplumunda nakillerle ilgili olarak o zaman içerisinde ve ileride yaşanacak sıkıntıları tahmin ederek 3 Haziran 1979 yılında 2238 sayılı kanunun çıkartılmasına öncülük etti.
Haberal Hoca 4 Eylül 1980 de Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı’nı kurdu. Bundan iki yıl sonra Ankara’da Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı’na bağlı Hemodiyaliz Merkezi’ni kurarak çalışmalarına devam etti. Bu yıl Genel Cerrahi Profesörü olan Haberal Hoca Dünya Yanık Derneği’nin Doğu Akdeniz Bölge temsilcisi seçildi. Alanında hızlı adımlarla ilerleyen Haberal Hoca 1983 yılında ilk kez Ankara’da organ nakli kongresini düzenledi. Aynı zamanda 36 saat bekleyen böbrek nakil süresini yaptığı çalışmalarla 111 saate çıkardı. Tıp alanında yaptığı çalışmalarından dolayı Sedat Simavi Vakfı, Sağlık Bilimleri Ödülü’nü aldı. Orta Doğu’da organ teminini kolaylaştırmak için 1984 yılında Orta Doğu Diyaliz ve Organ Nakli Vakfı’nı kurdu. 1985 yılı Eylülünde Ankara’da Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı Hastanesi’ni kurdu. Başarılarından dolayı Amerikan Yanık Derneği tarafından “EVERETT IDRIS EVANS ÖZEL ÖDÜLÜ” verildi. 1986 yılında ileride sayısız öğrenciye karşılıksız burs vereceği Haberal Eğitim Vakfı’nı kurdu. Aynı yıl içerisinde Amerikan Cerrahi Derneği üyesi seçildi. 1987 yılında Orta Doğu Organ Nakli Derneği başkanı oldu.
1988 yılının Aralık ayında Türkiye’de ve bölgede kadavradan ilk başarılı karaciğer naklini gerçekleştirerek bir ilke daha imza attı. 1990 yılında Türkiye Organ Nakli Derneğini kurup başkanı oldu. 15 Mart’ ta Türkiye, Avrupa ve bölgede bir ilk olan, çocuklarda canlıdan kısmi karaciğer naklini gerçekleştirdi. Bununla yetinmeyen Haberal Hoca; 24 Nisan, Dünya’da ilk kez bir Türk ve Müslüman bilim adamı olarak, erişkinde canlıdan kısmi karaciğer naklini de başarıyla yaptı. İlklerine doymayan Haberal 16 Mayıs, Dünya’da ilk kez bir Türk ve Müslüman bilim adamı unvanı ile, aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek naklini gerçekleştirerek imzasını attı.
Geleceğin bilgili insanlar tarafından yazılacağını bildiği için önce eğitmek gerek diyerek; 1993 yılında Başkent Üniversitesi’ni kurdu. Ve rektörü oldu. Kurduğu bu üniversite içerisindeki fakülteler, yüksekokulları ile vakıf üniversiteleri içerisinde ilk sıralarda yer aldı. Haberal Hoca Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi ile başlayan ilk halka ile Türkiye’nin dört bir tarafına açtığı sağlık kuruluşlarıyla zincir oluşturdu. Aynı zinciri eğitimde de göstererek dört bir tarafa okullar açtı. Zamanın hükumeti tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterilmek istendi. Ama o vatanına sağlık alanında hizmet ettiğini düşünerek bu teklifi iade etti. 2009 yılında bir dava kapsamında beş seneye yakın tutuklu kalan Haberal Hoca; bu süreç içerisinde Zonguldak’tan milletvekili seçildi. Tahliye olduktan sonra hiç beklemeden kaldığı yerden aynı azimle çalışmalarına devam etti.
22 Ağustos 2016 tarihinde Dünya Organ Nakli Derneği Kongresinde oybirliği ile 2018-2020 dönemi için dernek başkanlığına seçilen Haberal Hoca; insanlığa sağlık alanında faydalı buluşlara imza atmak için çalışmalarını sürdürmektedir.

İnsanlık için iyi ki varsın Haberal Hoca!

Kaynaklar

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Haberal
http://www.mehmethaberal.com.tr/anasayfa.php
http://www.biyografi.info/kisi/mehmet-haberal

Mehmet Haberal kimdir?

(Visited 209 times, 1 visits today)