Plastik Poşetlerin Doğaya Zararları

Son zamanlarda TBMM Genel Kurulunda plastik poşet kullanımının en az 25 kuruştan satılmasını öngören Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi konuşuluyor. Teklifin tümü üzerinde oylama yapıldıktan sonra maddelere geçilecek. Kanun geçtiğinde ise 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren bakkal dahil alışverişlerinizde kullanacağınız her poşet için 25 kuruş ödemek zorunda olacağız. Poşetleri bedavadan veren satış noktalarında ise, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak.

Bu kanunun çıkarılmasının tek sebebi aşırı plastik kullanımı ve dahada kötüsü kullanmış olduğumuz plastik materyallerle sahip olduğumuz çevreyi kirletmemizdir.Son yıllarda özellikle alışveriş merkezlerinde görmeye alıştığımız plastik poşetler yerine üzerinde doğa dostu poşetler,ekiden kullanılan kese kağıdı modelleri, %100 dönüştürülebilir poşet gibi ibarelerin yer aldığı poşetler kullanılmalıdır. Çünkü dünyada sanayileşmenin de artmasıyla doğada meydana gelen hasarlar ve çevrenin ömrünü kısaltan davranışlar arasında plastik poşetlerin kullanımı da yatıyor. Çok yaygın olarak kullandığımız bu poşetlerin kontrollü bir şekilde kullanımının azaltılması ve yerine doğa dostu malzemelerden elde edilen,kese kağıdı türevili seçeneklere yöneltilmesi gerekmektedir.

Plastik poşetlerin çevreye zararları olduğu kadar insan vücuduna da birçok olumsuz etkisi bulunuyor. Yapılan birçok tıp çalışmasına göre artan kanser vakalarında bu çantalarda yer alan materyallerin etkisinin son derece büyük olduğu söyleniyor.Plastik poşetlerde saklanan yiyecekler, çok ciddi kimyasallarla etkileşime geçiyor ve insan hayatına etkisi burada da kendini gösteriyor. Plastik poşetlerin maliyeti çok ucuz olduğu için bu kadar fazla kullanılıyor. Ancak daha çevreci materyaller kullanılmazsa gelecekte çevreye verilen hasar bu ekonomik poşetlerin karşılığında fazlasıyla üzücü sonuçlar meydana getirecektir.

Plastik materyallerin(özellikle poşetlerin)en büyük zararlarından biriside 450yıl gibi uzun bir sürede yok olmasıdır.Aynı zamanda ağaçlık,ormanlık alanlara atılan plastik poşetler adeta bir sera etkisi yaparak Güneş ışınlarından gelen ısıyı emmekte ve belli bir noktaya geldiğinde ise orman yangınlarına sebep olabilmektedirler.

Peki plastik poşetler yerine ne tür doğa dostu materyaller kullanabiliriz?

Çevreye ve insanlara olan zararlı etkileri en aza indirmek için plastik torbaların kullanımı gün geçtikçe daha fazla ülkede yasaklanıyor. Alışkanlıklardan bir çırpıda vazgeçilemeyeceği için, bazı ülkeler bu poşetleri ek ücretle insanlara sunuyor. Bu konuda avrupa ülkelerinin güzel bir çalışması mevcut.Plastik poşet kullanımını en aza indirmek gerekiyor. Herkes haftada yalnızca 2 poşet az kullandığında, yıllık ortalamada 100 poşet çöpe atılmamış oluyor.Bu sayede çevre kirliliğini önlerken küçük oranda maddi gelir sağlanabiliyor.

Her şeyi tek bir noktaya bağlayacak olursak plastik kullanımının önüne geçemezsek gelecekte insanoğlunu birsürü sıkıntı bekliyor demektir

Yararlanılan kaynaklar:

http://m.milliyet.com.tr/amp/plastik-posetin-zararlari-nelerdir–gundem-2652381/

(Visited 302 times, 1 visits today)