Petrolden Önce de Vardık

Tarih boyunca birçok nedenden dolayı insanlar birbiriyle savaştı: kimi zaman istenen bir avuç toprak kimi zaman da istenen bir tomar paraydı. Zaman ilerledikçe paranın dünyadaki gücü arttı ve insanın yegane yaşama amacı para oldu. Günümüzün en büyük gelir kaynaklarından biri olan petrol, Suudi Arabistan’a yıllık ortalama 340 milyar dolar kazandırıyor. Her ne kadar tüm dünya petrole odaklanmış olsa da aslında petrolden katbekat daha değerli bir doğal kaynağımız var: Su.

Petrol hidrokarbonlardan oluşan, sudan yoğun kıvamda, koyu renkli, yer altından çıkarılmış doğal yanıcı bir mineral yağıdır. Rezervlerden elde edilen ham petrol kullanılacağı yere uygun bir şekilde işlenerek benzin, dizel ve motorin gibi maddelere dönüştürülür. Petrolün işlenmesi ve satışı her ne kadar kârlı olsa da petrolün yakılması sonucu ortaya çıkan karbonmonoksit, metan ve karbondioksit gibi sera gazları iklim değişikliği ve küresel ısınmaya yol açmaktadır. Küresel ısınma sonucu ise birçok canlının nesli tükenmekte ve birçok yerde aşırı çölleşme ve seller meydana gelmektedir. Hal böyle iken elde edeceğimiz üç kuruşun ne önemi kalır ki?

 

Öte yandan su, yaşamın temel maddesidir. Su beraberinde yaşamı, bolluğu ve bereketi de getirir. Su iki ana elementten oluşur: oksijen ve hidrojen. İnsan vücudunun %70’i sudan oluşur ve suyun vücutta ısıyı dengelemek, katı maddeleri çözmek ve atık maddeleri vücut dışına taşıma gibi görevleri vardır. Yetişkin bir insan günde ortalama 2 litre su tüketmelidir. Yetersiz su alımı sonucunda ise böbrek yetmezliği ve çeşitli kalp rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

 

Her ne kadar Dünya’nın 4’te 3’ü sularla kaplı olsa da bulunan 1,4 milyon kilometre küp suyun %97,5’i okyanuslardaki tuzlu sudur. Kalan %2,5’inin de yalnızca %0,5’i kullanılabilir durumdayken, tatlı suyun %90’dan çoğu kutuplarda ve yer altındadır. İnsanların bilinçsizce artan su kullanımı da erişebileceğimiz su miktarını giderek azaltmaktadır. Uzmanlara göre eğer su tüketimi önümüzdeki yıllarda da bu şekilde devam edecek olursa 2032 yılında dünya nüfusunun yarısı içecek su bulamayacak. Bu durum ileride su savaşlarını da beraberinde getirecek. Azalan su sebebiyle kuruyan topraklar tarım yapılamayacak hale gelecek ve işte o zaman insanlar petrolün içilemeyeceğini, paranın da karın doyuramayacağını anlayacaklar.

 

Dünya’da sudan değerli bir şey olmamakla birlikte bir ülkenin sahip olabileceği en değerli ve yararlı doğal kaynak bana göre sudur. Geçmiş zamanlardan beri insanlar hep suya ulaşmaya çalışmışlar: evlerini nehir kenarlarına kurup yollarını kaybettikleri zaman hep suyu bulmaya çalışmışlardır. Her şeyin başlangıcı sudur ve su olacaktır. Su varsa tarım, hayvancılık ve üretim vardır. Eğer akıllıca kullanılırsa suyun ülkeye sağladığı gelir uzun dönemde petrolün sağladığı gelirden katbekat daha fazla olacaktır. Petrol hayatımızda aktif olarak yalnızca yaklaşık 220 yıldır kullanılmaktadır oysaki suyun tarihi insanlardan da önceki zamanlara dayanıyor. Unutmayın. Biz insanlar petrolden önce de vardık.

 

 

Kaynakça:

  • https://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvSGlzdG9yeV9vZl90aGVfcGV0cm9sZXVtX2luZHVzdHJ5
  • https://www.everydayhealth.com/water-health/water-body-health.aspx
(Visited 38 times, 1 visits today)