Paralı Poşet

Poşetler yirmi beş kuruş. Doğanın korunması için 2019 Ocak ayında bu uygulama geçildi. Bravo. Bakın doğa böyle korunmaz, doğa az poşet kullanımı ile değil kullanılan poşetleri doğaya atmamakla kurtarılır. Poşet parasının on beş kuruşu devlete, on kuruşu poşet firmasına gidiyor. Gelin şu konuya bir büyüteç tutalım.

Birincisi yirmi beş kuruşun on kuruşu poşet firmasına gidecekse poşet firması o parayı ne yapabilir? Tabii ki yeni poşet üretecek. Yani gerçekten doğayı korumaya çalışıyorsak biraz olsun düşünüp paranın yüzde kırkını yeni poşet yapılması için harcamazdık. Bu, devletin doğaya yararı olsun diye yaptığı bir çalışma olmaktan fazla para almak için yaptığı bir çalışmaya benziyor. İkincisi ise devlet kazancın yüzde altmışını alıyor bu çok büyük bir yüzdelik. Bizim aileden örnek verilirse biz haftada iki kez market alışverişi yapıyoruz ve her alışverişte en az iki poşet lazım oluyor. Bu haftada dört torba eder ve haftada bir lira eder. Bir liranın yüzde altmışı altmış kuruştur. Yani bir haftada bir aileden en az altmış kuruş alınıyor. Türkiyede 22.2 milyon aile olduğunu göz önünde bulundurursak 22.2 milyon*60 kuruştan Türkiye genelinden bir haftada ortalama 13.32 milyon lira alıyorlar bu da ayda yaklaşık altmış milyon lira ediyor. Devlet bir ayda poşetten altmış milyon lira kazanıyor. Peki bu para nereye gidiyor?

Bu paranın devlete gitmesinde hiçbir sorun yok tek sorun bu para bize nasıl geri dönüyor ya da dönüyor mu? Ben bir Türk vatandaş olarak paralı poşet uygulamasına ek birkaç önerim var. Yurt dışında olduğu gibi para verdiğimiz poşetler bez olabilir. Aynı zamanda suda eriyebilen poşetler de var. Ve bu poşet suda eridikten sonra su içilebiliyor.

Sonuca bağlamak gerekirse devlet doğayı korumaya çalışıyorsa bu poşet parasını kendi almak yerine doğa kuruluşlarına yatırabilir mesela. Günümüzde doğa için çalışan on yediden fazla kuruluş var. Bunu yirmi olarak alırsak bir kuruluşa 20 milyon lira düşüyor bu da gerçekten çok büyük bir sayı. Bu para ile belki de Türkiye’nin kuraklık oranı azalır. Türkiye’nin elinde böyle büyük bir şans varken neden hâlâ bekliyoruz.  Bence kanun çok mantıklı fakat uygulanış biçimi hatalı. Poşetlere para koymak yerine bence poşetleri doğaya yararlı hale getirmeye çalışsak daha güzel olmaz mıydı sizcede? Bu kanun böyle yürüdükçe hiçbir zaman arkasında olmayacağım ve insanlığa yararlı olana kadar bununla savaşacağım. Paralı poşet kalksın demiyorum paralı poşet geliştirilsin.

(Visited 67 times, 1 visits today)