Para Olmasaydı

Dünyada birçok insan yoksul olduğu için açlıktan ya da donarak ölüyor. Birçok ülke, diğer ülkelerden daha fakir olduğu için yıkılıyor. Birçok insan borçları olduğundan sıkıntılar çekiyor.

Ya para olmasaydı ne olurdu? Bazılarımızın aklına çok güzel olacağı, bazılarının aklına ise çok kötü olacağı geliyor. Aslında ikisi de bir bakıma doğru.

Paranın icadından beri ülkeler rekabet içinde. Daha zengin olabilmek, daha zengin olunca daha gelişmiş olabilmek için diğer ülkelere birçok saldırı düzenlemiş, bazen de kendileri saldırıya uğramıştı. Peki para kardeşlikten daha mı önemli? Tabii ki değil! Ama artık öyle olmaya başlıyor. İnsanlar birbiriyle para için arkadaş oluyor, para için evleniyorlar. Sırf ki para aileden başka bir yere, kişiye gitmesin diye akraba evlilikleri yapılıyor ve çocukların sağlığı tehlikeye atılıyor. Bazı kişiler para bulamadığı için sağlığına önem vermiyor, verse bile elinden bir şey gelmiyor. Yoksulluktan birçok insan hırsızlık yapıyor. Belki geçim sıkıntısı yaşadığı, belki ilaç bulmaya parası yetmediği için. Bazı insanlar evini kaybediyor ve sokaklarda kalmak zorunda, hatta dilenmek zorunda bile kalabiliyor. Böyle mi olacak bundan sonra? Biz ne zaman bir bütün olmayı, kardeş olmayı tekrardan anlayacağız?

Ailemiz bizim için emek sarf ederek para kazanıyor. İşe gidiyor. İhtiyaçlarımızı karşılıyor. Biz ne yapıyoruz? İleride güzel bir hayat yaşamak için üniversiteyi kazanmaya çalışıyoruz. Evlenince de çocuklarımız güzel yaşasın diye çok çalışıyoruz. Emekli olana kadar belki de kendimizi hayattan soyutlayıp para kazanıp mutlu olabilmek için çalışıyoruz. Tüm hobilerimizi erteleyerek yaşıyoruz. Ama yaşımız ilerleyince “Keşke daha çok sosyalleşseydim” diyebileceğimiz ortamlar oluşuyor. Tabii ki iyi bir geleceğimiz olmalı ama bu şekilde değil.

Peki para hiç icat edilmemiş olsaydı ve biz her şeyi değiş tokuş ile yapıyor olsaydık işler nasıl olurdu? Daha karışık olacağı kesin. Bir kıyafet alabilmek için elimizden başka bir eşyayı çıkarmamız gerekecekti. En kolayından armut satın alabilmek için elma yetiştirip elma ile değiştirmemiz gerekecekti. Daha zor bir bakıma. Bu durumda da paranın önemini görmüş oluyoruz. Aslında para bir bakıma insan hayatını kolaylaştırıyor da. Ama biz bu herkesin değerli gördüğü parayı fazla kafaya takıyoruz. Sonuçta ölünce para ile beraber ölmüyoruz ya da paramız olunca illa mutlu olmuyoruz.

Benceparanın satın alamayacağı şeylerden biri de mutluluk. Paranın alamayacağı şeyleri alınca ancak mutlu olabilir, zengin olabiliriz. Gerçek dostlukta çıkar yoktur. Zenginlik veya fakirlik yoktur. Çıkar yoktur. Eğer gerçek bir dosta sahipsek zenginizdir. Ailemiz gibi. Ne hatamız olursa olsun bizi seven. Mutluluğu elde edersek zenginizdir. Değer verdiğimiz insanlarla anlatılmaya değer, unutulmayacak anılar yaşarsak zenginizdir. Sevgiyi elde edersek, insanlığı gerçek anlamda elde edersek, yardımlaşmayı elde edersek zenginizdir. Gerçek zenginlik budur ve böyle anlaşılması gerekir.

(Visited 205 times, 1 visits today)