Pandeminin Etkisi

4 yıl önce yaşanan pandemi kesinlikle insan hayatında köklü değişikliklere sebep oldu. Bu değişimlerin en keskin hissedildiği alanlar şüphesiz ki eğitim, sağlık ve ekonomi gibi insanların genel olarak çokça kullandığı alanlardır.

 

Bu alanlarda genel olarak yaşanan değişikliklerin en gözle görüneni dijitalleşmedir. Bu dijitalleşmeye örnekler verecek olursak okulların çoğunda pandemi zamanında uygulanan uzaktan eğitim, uzaktan çalışma ile de devam ettirilebilecek ofis işleri ve bunun gibi tonla örnek var. Ancak bu uzaktan çalışma seçeneğinin yanında, pek çok iş yeri de çalışanlarının çoğunu işten çıkarmak veya tamamıyla yaptığı işleri sonlandırmak durumunda kaldılar. Ekonomik yönlerine daha detaylı bakacak olursak ise pandemi süresince ülkeye yurt dışından gelen turist sayısı çok düşük olduğundan ülkeye döviz girişi sağlanamamış oldu. Bu da şüphesiz ki ülkenin refah seviyesini düşürdü.

Pandeminin eğitim alanındaki etkilerine bakacak olursak ise dijitalleşmenin etkilerini keskin bir şekilde hissedebiliriz. Uzaktan eğitim insan hayatına bu şekilde girdi. Pandeminin başlarında bu eğitim şekli kimsenin hazır ve alışık olmadığı bir şeydi. Ancak adaptasyon süreci tamamlandıktan sonra, uzaktan eğitime sanki öğrenciler gerçek sınıflardalarmış gibi devam edildi. Aynı zamanda uzaktan eğitimin ülkelerin genelinde yaygınlaşması sonucunda bu eğitimi sağlayan uygulamaların da bir sıçrama yaptığı söylenebilir. Bu tür şirketlerdeki bu büyüme, aynı zamanda insanlara yeni iş olanakları sunmuş oldu. Öğrenciler okula gidemediği için dolayısıyla sınavlar da yüz yüze olmadı. Dijital ortamlarda olan sınavlarda öğrencilerin kopya çekmesini önlemek için yeni sistemler de geliştirildi. Bu sistemlerde yapay zekanın etkisi çok büyük oldu ve bu da yapay zekanın gelişimine katkıda bulundu. Ancak tabii ki öğrenciler de sınavlarında yapay zekadan yararlandılar. Bunu önlemek için bir yazıda yapay zekanın parmağı olup olmadığını tespit etmek için çeşitli yazılımlar ortaya çıktı.

Eğitim alanındaki gibi iş hayatında da uzaktan çalışma ülkelerde hızla gelişti. Ofis işlerinde çalışan insanların işlerine devam etmeleri için ofis bilgisayarlarına uzaktan erişim sağlanabilecek uygulamalar geliştirildi. Bu uygulamaları yapan firmaların da bu şekilde büyümesiyle yeni iş imkanları sağlanmış oldu. Ofislerin fazla kullanılmaması da, ofis kiralayan şirketlerin karlarının düşmesine, ofis sahibi şirketlerinse ofisleri fazla kullanılmadığı için bu şirketlerin karları artmış oldu.

 

Sonuç olarak, 2019 yılınca gerçekleşen bu pandeminin en çok geliştirdiği alan dijitalleşme, en çok körelttiği alan ise şüphesiz insan ilişkileridir. Ancak pandemi döneminde tek iletişimin online şekilde sağlanması online arkadaşlıkların bazen hayat arkadaşları olabileceğini kanıtlamıştır.

(Visited 5 times, 1 visits today)