Dünyayı derinden sarsan ve milyonlarca insanın ölümüne sebep olan Covid-19 salgını ile evlerimize kapandığımız pandemi sürecinin üzerinden 4 yıl geçti. Pandemi her millet için kabul etmesi zor olan bir kavramdır, bu durumun ülkemizde de kabul görmesi ve uygulanması zaman almıştır. Olağanüstü bir durum olduğu için pandeminin birçok sosyal alana olumlu ve olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Bu olağanüstü zaman dilimi dünya ekonomisine ciddi oranda zarar vermiştir. Türkiye bazında bakarsak, iş yapamayan işverenler işletmelerini kapatmak durumunda kaldı. Kapatmamak için direnen işletmeler ise çeşitli kısıtlamalara maruz kaldı ve bu nedenle küçülmeye gittiler. Bu da ülkedeki işsizlik oranını arttırmakla beraber ülkenin kalkınmasına büyük bir darbe vurmuştur. Aynı zamanda işsiz bırakılan çalışanlar da maddi sıkıntılar dolayısıyla çeşitli psikolojik sorunlar yaşamış ve bunların etkileri çevrelerine de yansımıştır.
Pandeminin ekonomiye diğer bir etkisi ise “uzaktan çalışma” kavramını dilimize ve hayatımıza kazandırmış olmasıdır. Bu yeni iş modeli sayesinde dünya ekonomisi hayatta kalmayı başardı. Bu iş düzeni pandemi sonrası insanları sosyalleşmekten alıkoyan bir model olmuştur.
Bunun yanı sıra sağlık alanında ise virüsün yayılmasını yavaşlatmış olmasıyla vaka sayısı düşmüştür. Vaka sayısının düşmesi virüsün yeni varyantlarının türeme olasılığını da azaltmıştır. Vaka sayısının azalması aynı zamanda değerli sağlık çalışanlarımıza düşen yükü bir nebze de olsa hafifletmiştir. Ayrıca aşı üretim ve dağıtım işlemleri hızlanmıştır.
Eskiden yüzyüze interaktif bir şekilde işlenen dersler artık yeni bir eğitim modeli olan “uzaktan eğitim” modeli ile işlenmiştir (Burada yeni bir eğitim modeli diye yazılmasından kasıt tüm dünyada kabul edilen bir model olduğu anlamındadır). Uzaktan eğitim sonucu öğrenciler, okulda aldığı eğitime evlerinden erişim sağlayacak hale gelmiştir. Bu durum, kimi öğrenciler için eğitime erişimi kolaylaştırmış olsa da kimi öğrenciler için ise derse ve eğitime karşı olan ilgiyi yitirmiştir. İlgiyi kaybetme durumu da başarıyı düşürmüştür. Bu da çoğu öğrencide başarıyı kaybetmelerinden kaynaklı çeşitli psikolojik rahatsızlara sebep olmuştur.
Sonuç olarak, pandemi bizi birçok alanda etkiledi. Örneğin, ekonomi, sağlık ve eğitim alanlarında önemli değişimler yaşandı. Bu değişimlerin etkisiyle yeni iş modelleri benimsendi, sağlık hizmetlerinde ve eğitimde dönüşümler gerçekleşti. Tüm bu alanlarda gerçekleşen bu değişimlerin bir ortak noktası var, hepsinin insan psikolojisini direkt ya da dolaylı olarak etkilemesidir. Pandemi sonrası dönemde toplumlar, bu yeni koşullara uyum sağlama ve bu gibi zorlu koşullara karşı daha dayanıklı insanlar olma yolunda adımlar attı.