ÖZGÜVENİN SOSYAL MEDYA İLE SINAVI

‘Photoshop’ uygulamaları insanların kendi görünüşleri hakkında olumsuz fikirlere kapılmalarına yol açar mı?Bu soruyu yanıtlamaya çalışmak birçok soruyu da beraberinde getiriyor.İnsanlar beğenilme ihtiyacı nereden gelir? Neden insanlar sürekli kendilerini başkalarıyla kaşılaştırır ve ya kendini çeşitli uygulamalar ile olmadıgı biri gibi göstermeye çalışır?

CNN ‘ nin yayınladığı bir araştırma yazısına göre ; dünya nüfusunun yüzde 40’ı yani 3 milyar kişi sosyal medya kullanıyor ve günün ortalama iki saatini bu platformlarda paylaşım yapma, beğenme, tweet atma, durum güncelleme ile geçiriyor. Buna göre ; her dakika yarım milyon tweet atılıyor, snapchat fotoğrafı paylaşılıyor. Bu kadar paylaşımın olduğunu düşündüğümüzde yapılan araştırmaları ciddiye almakta yarar vardır.

Yapılan birçok araştırmaya göre ; İnstagram’a bakmak öz saygıyı azaltıyor, yetersiz hissettiriyor , Twitter stresi artırıyor , yolculuk fotoğrafları ise kıskançlık yaratıyor.Engellilere yardım kuruluşu Scope’un  1500 kişiyle yaptığı ankete göre  ; sosyal medya, kullanıcılarının yarısından fazlasını yetersiz hissettirirken, 18-34 yaş kullanıcılarının yarısı da sosyal medya sitelerinin kendilerini tipsiz hissettirdiğini söylüyor.

Penn State University araştırmacılarının 2016’da yaptığı bir araştırma diğer insanların öz çekimlerine bakmanın öz saygıyı azalttığını çünkü kullanıcıların kendi durumlarını diğer insanlarla kıyasladığını öne sürdü. Ayrıca, Strathclyde Üniversitesi, Ohio Üniversitesi ve Lowa Üniversitelerinin araştırmaları da kadınların diğer kadınların öz çekimleriyle kendilerini olumsuz bir şekilde karşılaştırdıklarını buldu.

Tüm bu araştırmalar hem sosyal medya kullanımının ne kadar yaygın olduğunu hemde bu uygulamaları bu kadar sık kullanmamızın nelere sebep olduğunu açıkca anlatmaktadır. Tabi ki olumsuz yanlarının yanı sıra bir sürüde olumlu yanları bulunmaktadır. Doğru şekilde kullanıldığında takdir toplayarak özgüveni destekleyebilir ve başkalarınında yapmak istediği ilham veren işleri yapmak ve paylaşmak için kullanılabilir. Ben kullanım süremizi ayarladığımızda olumsuz taraflarının çok azalacağını düşünüyorum.

Geçen yılın Mart ayından bu yana yaşadığımız yeni durumdan – yani pandemiden – dolayı gençler, ergenler, yaşlılar ve hatta okula yeni başlamış çocuklar bile gününün tamamını ekran karşısında geçirmeye alışmış durumda. Sosyal medya kullanımının çok daha fazla arttığı bu dönemde tüm bu pandemi dönemini atlatarak işlerine , okullarına ,hayatlarına dönen insanların nasıl etkilendiğini daha sonra ki araştırma sonuçlarından öğreneceğiz. Ben insanların bu dönemde birbirleriyle vakit geçirmeyi çok özlediği için pandemi bittikten sonra sosyal medyaya daha az zaman ayıracaklarını düşünüyorum. Ayrıca bu dönemde evde sadece sosyal medyada photoshoplu fotograf paylaşmak yerine evde kolaylıkla yapılabilecek şeyleri paylaşan insanlarda var. Bunları izleyerek yapmaya çalışan insanların kendine olan güvenleri oldukça olumlu etkilenmiştir diye düşünüyorum.

Sonuç olarak ; sosyal medya birçok açıdan insanların kendine olan güvenlerini etkileyebiliyor. Kullandığımız zamanı ayarlayabildiğimizde ve daha ilham verici paylaşımları takip ettigimizde olumsuzlukları engelleyebiliriz diye düşünüyorum.

 

(Visited 22 times, 1 visits today)