Japon bir turist Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası kapılarının birinin önünde soluklanmak için oturduğunda güneş ışınlarının tam dik geldiği zamanmış. Kapının üstünde namaz kılan bir erkek silüeti belirmiş. Gördüğüne hayran kalan turist UNESCO’ya bildirmiş. Böylece 1985 yılında Dünya Mirası listesinde Ulu Camii yerini almış.
Evet tarihi eserler korunmalıdır. Ulu Camii hikayesi buna en güzel örneklerden biridir. Nasıl bizler aile büyüğümüzden kalan eşyalarımızı en iyi şekilde saklıyorsak , ülkemiz için değerli olan eserleri de koruyup saklamalıyız . Devletimiz bu değerleri korumak için Sit alanı olarak kabul etmiştir . Sanmayın ki Bu eserler bir tek millet için önemlidir . Tarihi eserler daha önce bu topraklarda yaşamış farklı uygarlıkları anlatır bize . İşte bu yüzden dünyanın neresinde olursa olsun hepsi çok değerli ve önemlidir, biz dünya insanlarınındır . Bu eserler bilgi ve ilham kaynağıdır . Muhakkak tarihi eserler önemlidir ama bazıları var ki UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine girmiştir .
İşte ülkemizdeki Dünya Mirası olarak kabul edilen tarihi yerler :
1. İstanbul’un tarihi alanları -1985
2. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Sivas -1985
3. Hattuşaş Hitit Başkenti Çorum -1986
4. Nemrut Dağı Adıyaman Kahta- 1987
5. Xanthos- Letoon Antalya -Muğla-1988
6. Safranbolu Şehri ( Karabük)-1994
7. Truva Antik Kenti (Çanakkale)-1998
8. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)-2011
9. Çatalhüyük Neolitik Kenti (Konya )-2012
10. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir)-2014
11. Bursa Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu (Bursa)-2014
Kültürel olarak ;
12. Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir)-1985
13. Pamukkale Hierapolis ( Denizli)-1988
Hem kültürel hem doğal miras olarak listeye alınmıştır . (Alıntı)
Tüm dünya insanları dünyadaki tüm tarihi eserlere sahip çıkmalı . Onlara zarar vermemelidir . Aksine gelecek nesillere bizler de böyle önemli değerler bırakabilmek için çok ama çok ÇALIŞMALI , çok ÜRETMELİYİZ.