Arada oyun oynamak, özellikle strese iyi gelebilir. Tabii strese iyi geliyor diye fazla oyun oynamak da sağlığa zarar verebilir. Bu zararlarla kısa vadede karşılaşmasanız da uzun vadede karşılaşma ihtimaliniz epey bir yüksek. Ara verilmeden uzun süre oyun oynamak; göz kanlanmasına, baş ağrısına ve sersemliğe sebep olabilir. Yıllar sonrasında gözlerin bozulması gibi daha büyük fiziksel sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Tabii zararlar bu kadarla da sınırlı değil.
Çok fazla oyun oynamak, fiziksel sağlık problemlerinin yanı sıra psikolojik sorunlar da yaratabilir. Örneğin yapılan araştırmalar sonucunda CS:GO gibi FPS oyunlarını oynayan çocuklarda agresif düşünce ve eğilimlerinde artış gözlemlenmiş. Ayrıca araştırmalar sonucunda gençlerin empati kurma yeteneğinde de gerileme kaydedilmiş. Bu sonuçlar, tek bir oyun türüne dayalı olsa da genel olarak oyunların verdiği zararları gösteriyor.
Bunun yanı sıra oyun, gereksiz vakit harcamanıza da sebep olabilir. Bazen oyuna kendinizi fazla kaptırıp gereksiz yere vakit harcayabilirsiniz. Bu da gündelik işlerinizi, okul hayatınızı ve hatta sosyal hayatınızı aksatabilir. Yapılan bir diğer araştırmada çok fazla oyun oynayan gençlerin kitap okuma ve spor yapma gibi faaliyetlere ilgisinin azaldığı da gözlemlenmiştir. Bazı gençlerin oyun oynamak için arkadaş ortamından uzaklaştığı da gözlemlenen problemler arasında yer alıyor.
Tabii bu kadar zararın yanı sıra oyun oynamanın faydası da yok değil. Oyun oynamanın en önemli faydalarından biri de stres atmanıza yardımcı olması. Arada oyun oynamak, sizi stresten uzaklaştırabilir ve kafa dağıtmanıza yardımcı olabilir. Özellikle yoğun çalışma dönemlerinde arada oyun oynamak iyi gelebilir.
Bunun yanı sıra özellikle hikâyesi zengin olan oyunlarda yabancı dilinizi geliştirmeniz de mümkün. Birçok kişi oyunlar sayesinde İngilizce öğrendiğini belirtir ve bu zor gibi gözükür. Ancak özellikle hikâyesi olan oyunlar vasıtasıyla yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz. Oyunlarda her ne kadar dilin önemi olmadığı düşünülse de önemi vardır. Yabancı dildeki bir oyun ister istemez size bir şeyler katacaktır.
Oyun Oynamak Zararlı mı?
Konuyu toparlayacak olursak; her konunun olduğu gibi fazla oyun oynamanın da zararları vardır. Ancak ara sıra oyun oynamanın hiç de fena olmayacağını söyleyebiliriz. Burada önemli olan şey, sizin iradeniz. İradenizi tutarak, oyun için kısıtlı zaman ayırırsanız zarar görme olasılığınız azalır. Kısaca bence zararlı değil.