ORTAK PARA BİRİMİ

Dünya üstünde yaklaşık olarak 206 ülke bulunmakta, bu ülkeleri her birinde onlarca, belki de yüzlerce şehir bulunmakta. Dünyanın ne kadar büyük bir yer olduğunu düşününce, bu sayı aslında o kadar da çok gelmiyor. Bu 206 ülkenin neredeyse birçoğu kendi para birimlerini kullanıyorlar. Paralarında kendi değerlerini, kendi kültürlerini, kendi ünlü insanlarını, kendi tarihini ve o ülkede tarihte önemli rol oynamış insanlarını barındırıyorlar. Her ülkenin kendi milli değerleri, kültürel değerleri ve geleneklerini o paralara bakarak biraz da olsa anlayabiliyoruz. Peki 206 farklı ülkenin, 160 tan fazla para biriminin olması ne gibi farklılıklar yaratıyor? Günümüzde sayısı 160’ı geçen para biriminin ne gibi zararları veya faydaları oluyor? Bu sistem böyle kalmalı mı, yoksa ortak bir para birimi, beraberinde daha verimli ve mantıklı çözümleri beraberinde getirebilir mi?

Bana kalırsa ortak para birimi birçok sıkıntıyı beraberinde çözebilir. Paraya göre yapılan birçok ayrımı ortadan kaldırabilir. İnsanların kendi yaşadığı bölgeden, başka bir ülkenin para birimini takip etmekten kurtarabilir.

İnsanlar paralarına kendi kültürel ve milli değerlerini koymakta oldukça haklılar. Aslında bu ülkenin devamlılığını sağlamak için de oldukça mantıklı bir yol olsa da yine de ortak para birimine geçmek, bir nebze de olsa faydalı olacaktır. Ülkeler tarihini sadece para birimlerine yazarak değil, yaptıkları heykeller, yazdıkları kitaplar, okullarında öğrettikleri tarihleri, önemli şeylerini koydukları müzelerle vb. de gösterebilirler. Yani para biriminin ortak olması bunun için bir engel değil bence, ayrıca Türkiye gibi, Dünyada ortak dil olan İngilizcenin asıl yer olduğu İngiltere ülkesinin para birimi olan “pound” un değerinin yükselmesiyle beraber, ekonomik açıdan zor durumlardan geçen ve Dünyada da buna göre muamele gören ülkeler için de oldukça iyi bir çözüm olacaktır. Para birimi pound dan daha kıymetli olan ülkelerinde işine gelecektir elbet, çünkü ortak para birimi ile beraber ekonomik sıkıntıların neredeyse çoğu çözülmüş olacak ve böylelikle para birimi İngiltere’den daha değerli olan ülkeler de, gelecekten yaşayabilecek olası ekonomik krizlerin ve isyanların önüne daha rahat geçebilmiş olacak. Aynı zamanda da bahsettiğim para birimi daha düşük olan ülkelerin de ekonomik krize girmesinin önüne geçilmiş olacak. Çifte kazanç da denilebilir yani.

Ayrıca global şirketlerin de işi daha kolaylaşmış olacak. Sonuçta Dünya da tanınmış, spesifik şirketler var. Haliyle, global bir şirket olduğu için tüm Dünyaya satış yapıyor olması lazım. Sadece satış ile ilgili olmak zorunda değil, global bir sorunu çözen global bir proje geliştiren global bir şirket de olabilir bu. Bu satış için de olsa, proje için de olsa, bir miktar para gerekiyor. Geliştirilecek projenin yapıldığı ülkeye bağlı olarak, kullanılacak para birimi değişebiliyor veya satacağı herhangi bir ürünü belirlerken, satacağı ülkeye ve o ülkenin para birimine, diğer ülkelere göre sahip olduğu paranın değerine de bakması gerekiyor. Aksi taktirde o şirket o ülke üstünde herhangi bir şey yapamaz. Örneğin globalde süpürge üreten bir şirket olsun. İngiltere de veya Amerika da sattığı bir fiyata bir süpürgeyi Türkiye’de de, para birimine bakmadan, direkt olarak aynı fiyattan sunarsa alınmaz, sattığı ülkenin para birimine çevirip öyle satarsa bu seferde fazlaca bir fiyat ortaya çıkar ve yine satılamayabilir. Bu yüzden o ülkenin para birimini de dikkate alarak, o ülkenin ekonomik gelişmişliği hakkında bilgi sahibi olmuş bir şekilde, satış yapabilir. Bu düzene ayak uyduramayan şirketlerse batar. İşte ortak para birimi bu sorunu da ortadan kaldırabilir.

Yani ilk başlarda ortak para birimine ayak uydurmak her ülke için çok kolay olmayacak olsa da alıştıktan ve adapte olduktan sonra, emin olun dünya üzerindeki birçok krizi ve daha birçok sıkıntıyı ortadan kaldırabilir.

(Visited 9 times, 1 visits today)