Şu anda dünya üzerinde 192 ülke ve 180 para birimi var. Peki bütün ülkeler tek bir para birimi kullansaydı nasıl olurdu?
İnsanoğlu sosyalleşmeye başladığından beri etrafındaki nesneleri takas yoluyla paylaşıyordu.Örneğin bir ineğe 3 koyun gibi ya da 10 elmaya 10 armut gibi. İşçilere de ödemeler nesneler üzerinden yapılıyordu. Mesela Sümerlerde vergiler buğday olarak ödeniyordu. Zamanla ticaret geliştikçe ve insanlar ticaret için ülkeler boyunca gezip Kral yolu gibi ticaret yollarını oluşturdukça takas sistemi yetersiz kalmaya başladı. Artık insanlar farklı işlerde çalışıyor, farklı ödemelere ihtiyaç duyuyordu. Kısacası yeni bir ekonomi düzenine ihtiyaç vardı. İşte bu nedenlerden dolayı Lidyalılar ilk parayı icat etti. Artık ürünler bu para üzerinden satılacak, çalışanlar maaşlarını bu para üzerinden alacaklardı. Ardından diğer ülkeler de kendi paralarını çıkardı. Her paranın üstünde kendi kültürlerinden ögeler vardı. Zamanla ülkeler arası ticaret arttı ve ülkelerin güçlerine göre para gücü temsil etmeye başladı. Paranın değeri o ülkenin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyordu.
Ortak para biriminin kullanılması ticareti hızlandırır, farklı pazarlar arasındaki engelleri kaldırır ve ticaretin hızlanmasını sağlar. Güçlü ekonomideki para zayıf ekonomilere serbestçe akabilir. Bütün dünyada büyüme daha güçlü olabilirdi. Fakat ekonomisi güçsüz olan ülkelerde enflasyon artacaktı, büyüme sürekli olmayacaktı. Bütün ekonomiler iç içe oldukları için bir bölgede ortaya çıkan kriz bütün dünyayı etkileyecekti. Örneğin Avrupa’da euro kullanılması Avrupa Birliği ülkeleri arasında ticaretin hızlanmasında ve ekonomik birliğin sağlanmasında oldukça önemli oldu. Fakat son dönemlerde Yunanistan’da yaşanan kriz sonucunda Avrupa ekonomisi oldukça zor dönem geçirdi, hatta bazı ülkeler kendi paralarını geri almayı bile düşünüyor.
BankNXT sitesinde bir yazı kaleme alan Skinner, büyük bankaların yer aldığı konferanslarda konuşulan konuların başında kripto para birimlerinin geldiğini, en çok da bitcoin’in akıl almaz yükselişinin arkasında yatan nedenlerin irdelendiğini belirtti. Birçok banka yetkilisi tarafından “balon” diye nitelendirilen kripto para birimlerinin bozuk bir yatırım aracı olduğunu düşündüklerini aktardı.
Skinner, büyük bankaların kripto para birimlerine kem gözle bakmalarının ardında iki sebebin yattığını belirtti:
Birincisi hükümetlerin büyük kısmının kripto para birimlerini tanımadıklarını belirten Skinner, normal para birimlerinin ortalama yüzde 34’lük kısmının vergiler için ayrıldığına dikkat çekti. Kurumlar vergisi, gelir vergisi, katma değer vergisi, istihdam vergisi, ulusal sigorta vergisi gibi kalemlerden bahseden Skinner, kripto para birimlerinin bu tip vergilerle ilişiği olmaması nedeniyle hükümetler tarafından benimsenmediğini söyledi.
İkincisi ise kripto para birimlerinin resmi kurumlarca benimsenmesinin önündeki en büyük engellerden biri olarak değerinin son derece tutarsız olmasını gösterdi. Tıpkı talep gibi arzın da belirsiz olduğu kripto para birimlerinde değer konusunda tahmin edilemezlik kripto para birimlerinin resmi makamlarca tanınmasını da zorlaştırıyor.Kripto para birimlerinde arz kontrolünün olmaması hazine yönetimini de zorlaştırıyor. Herhangi bir devlet talebe uygun olarak arzı yönetebiliyor ve piyasaya yeni fiziksel para sunabiliyor, ancak kripto para birimlerinde talebe göre arz üretilemediğinden para biriminin de değeri kontrol altına alınamıyor.Skinner’ın üstüne basarak belirttiği üzere, bugün 1.000 dolar değerinde bitcoin sahibi olan bir kişinin ertesi sabah uyandığında yine en az 1.000 dolar sahibi olup olmayacağının hiçbir garantisi yok.
Belirttiği iki nedenden dolayı hükümetlerin kripto para birimlerine sıcak bakmalarının pek mümkün olmadığını söyleyen Skinner, çözümün küresel ölçekte para biriminin oluşturulmasında yattığını savundu. Bitcoin yatırımcısı ya da savunucusu olmadığını belirten Skinner, teknik olarak hala birçok eksiği olduğunu da ifade etti. Buna rağmen gelecekte tek bir küresel kripto para biriminin oluşacağına inandığının altını çizdi.An itibarıyla hiçbir ülke küresel para birimine yanaşmıyor olmalarının ardında devletlerin ekonomik durumların yattığını söyleyen Skinner, küresel bir para biriminin çıkması için, ulus devletlerin duvarlarını kaldırmak gerektiğini belirtti. İnternetin küresel bir para birimi talep ettiğini söyleyen Chris Skinner, nesnelerin interneti ve mobil uygulamaların yaygınlaşması ile küresel para biriminin gerekliliğinin de arttığını savundu.
Ticarette küresel bir platform oluşturulacaksa, küresel para biriminin meydana çıkmasının da kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Skinner, Elon Musk gibi fütürist girişimcilerin önderliğinde farklı gezegen kolonilerinin farklı para birimlerinin olacağını, Dünya gezegeninin de tek bir para biriminin oluşabileceğini iddia etti.
kaynakça:
http://fintechtime.com/tr/2017/10/tum-dunyanin-ortak-para-birimi-olabilir-mi/
https://eksisozluk.com/tum-ulkelerin-ayni-para-birimini-kullanmasi–5662945
https://seyler.eksisozluk.com/tum-ulkeler-ayni-para-birimini-kullansa-nasil-bir-sonuc-ortaya-cikardi