Human internal organs. Anatomy vector.

ORGANLAR İLE SÖYLEŞİ

İşe karşınızda iç organlarımız! Evet sayın seyirciler, bugünkü konuklarımız iç organlarımız. Bilim insanları iç organlarım ile yapay zeka üzerinden konuşmamızı tasarlayacak bir teknoloji geliştirdiler. Bu sohbetlerin gerçek olmayan bir payı olsa da bu konuşmanın bilimsel olarak kanıtlanmış yüzde seksen yedi oranında bir gerçeklik payı var. Müthiş bir rakam, değil mi? Neyse, ben sizi daha fazla bekletmeyeyim. İşte ilk konuğumuz kalp. Kalp? sendeyiz. Buyur:

– Ben Kalp. İnsan vücudunun en önemli organlarından biriyim. Ben, vücudumuza gerekli besin maddelerini ve oksijeni sağlayan kanı, dolaşım sistemimiz içinde hareket ettiren, çok dayanıklı kas grubundan oluşan bir pompayım. Göğsünüzün ortasında göğüs kemiğinin hemen altında yer alırım. Benim dış yüzümü perikart denilen çepeçevre bir zar kaplıyor. Sağlıklı bir kalp bir dakikada yaklaşık 70-80 kez ve bir günde yaklaşık 100.000 kez kasılır. Bu sayede tüm vücudunuza her saatte 300 litreye yakın kan pompalar. Normal bir kalpte dört boşluk vardır.

– Peki 12-14 yaş aralığındaki çocukların ortalama nabzı kaçtır?

12-14 yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 65, üst değeri 105 ve ortalama 85 olmalıdır. 12-14 yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri 100 ve ortalama 80 olmalıdır. 14-16 yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri 100 ve ortalama 80 olmalıdır. Ben gerçekten önemli bir organım. Değil mi?

– Evet gerçekten de öylesin sevgili Kalp. Bu  verdiğin değerli bilgiler için teşekkür ederiz ve seni alkışlar ile uğurluyoruz.

Ve şimdi de sıradaki önemli konuğumuz: Beyin! Merhabalar sevgili beyin. Sana sormak istediğim birçok soru var.

-İstediğini sorabilirsin. Sana yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.

– Sevgili beyin, sana olan ilk sorum geliyor: Sağlıklı bir insan beyni kaç bölümden oluşur, beyin ne işe yarar?

– Harika bir soru! Öncelikle beyin, serebrum, beyinsapı ve beyincikten oluşur. Vücudun çoğu aktivitesini kontrol eder, duyu organlarından aldığı bilgileri işler, bütünleştirir ve koordine eder ve vücudun geri kalanına gönderilen talimatlara ilişkin kararlar alır. Beyin, kafatası içindedir ve kafatası kemikleri tarafından korunur. Baş kısmında; duyma, tatma, görme, denge, koklama gibi duyulara hizmet eden organlara yakın bir noktada bulunan beyin omurgalıların vücudundaki en karmaşık organdır. Normal bir insanda serebral korteksin (en geniş kısmı) 15-33 milyar nörondan müteşekkil olduğu tahmin edilmektedir.

– Peki beyini geliştirmek için hangi yiyecekleri tüketmeliyiz?

-Özellikle sardalye ve somon gibi balık çeşitleri omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Düzenli olarak omega-3 içeren balıkları tüketmek hafızayı güçlendirmek açısından önem taşır. Yeşil yapraklı sebzeler: Folik asit içeren ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler beyin fonksiyonunu destekleyebilir.

– Teşekkürler beyin. Sırada son konuğumuz akciğer var. Evet akciğer, seni dinliyoruz. Bize ne anlatabilirsin?

– Öncellikle, Ben, vücudun solunum sisteminin temel organıyımdır ve oksijenin kana geçmesini, karbondioksitin ise vücuttan atılmasını sağlayan hayati bir işleve sahibimdir. Göğüs boşluğunda yer alan akciğerler, sağda ve solda olmak üzere iki adettir ve süngerimsi bir dokuya sahibimdir. Yüzeyim plevra adı verilen çift katlı seröz bir zarla kaplıdır. Ben, göğüs boşluğunda büyük damarlar ve kalbin yan taraflarında yer alırım.

Soldaki akciğer, kalbin bulunduğu konumdan dolayı sağ akciğer yapısından daha küçük boyuttadır. Sağ akciğerin; üst, orta ve alt lob olmak üzere üç lobu vardır. Sol akciğerde ise; üst ve alt lob şeklinde iki akciğer lobu bulunur. Astım, enfeksiyonlar, KOAH ve kanser gibi çeşitli hastalıklar beni etkileyebilir.
-Peki sen su tutar mısın?
– Evet tutarım fakat bu bir hastalıktır.
– Peki nasıl oluşur bu hastalık?
– Akciğer su toplaması veya plörezi beni çevreleyen plevral zarlarda meydana gelir. Bu iltihaplanmanın başlıca nedenleri arasında enfeksiyonlar, akciğer hastalıkları, kalp yetmezliği veya göğüs travmaları yer alabilir. Plörezi farklı kökenlere sahip olabilen bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmesi önemlidir.
– Çok teşekkürler akciğer! Evet sayın seyirciler, programımızın sonuna geldik. Umarım iç organlarımız ile olan söyleşimiz size fayda sağlamıştır. Bir sonraki programımızda görüşmek üzere, hoşça kalın!
(Visited 5 times, 1 visits today)