Organik Tarım

Bir ay kadar önce dışarda yemek yerken yan masada oturan birisiyle tanıştık. Kendisi Küba’da yaşıyormuş ve Küba’da çoğunlukla herkesin kendi bahçesinde yetiştirdiği organik ürünler kullandığındığını söyledi. Bu yüzden kanser nedeniyle ölüm oranı çok düşükmüş. Ülkemizde organik tarım yapılmadığı için topraklarımızda ciddi bir çoraklaşma başladığından bahsetti. Konuyu biraz araştırdığımda burada kullandığımız ürünlerin organik olmadığını ve bir çok zararlı tarımsal ilaçlar içerebileceğini öğrendim. Organik tarımla ilgili genel bilgileri paylaşmak istiyorum.

Organik Tarım Nedir?

Organik Tarım, yetiştirilen ürünlerde hiçbir kimyasal madde kullanmadan, tamamen doğal olan ürünler üretmeye dayalı bir tarım şeklidir. Daha önceki yıllarda da birçok üretim denenmiş ancak hiçbirinde organik tarımda olduğu kadar başarılı olunamamıştır. Ülkemizde organik tarım faaliyetleri Avrupa’dakinden farklı şekilde 1986 yılına gelindiğinde yerli üretimin dışında, ihracata yönelik olarak da uygulanmıştır.

Organik Tarım Nasıl Yapılır?
Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Organik tarımda tohum, fide, fidan kullanılmaktadır. Kullanılan bu ürünlerin belirli özellikleri vardır:

  • Tohum; Genetik yapısı değiştirilmemiş, DNA’sına müdahale edilmemiş, radyasyon ile müdahale görmemiş özellikte ve organik tarımın hükümlerine uygun olmalıdır.
  • Fide; Organik tohum ve ana bitkiden üretilmiş, kimyasal beslenme ve büyüme maddeleri kullanılmamış, toprak yapısına ve iklim koşullarına uygun olmalıdır.
  • Fidan ve ağaç; Organik olarak elde edilmiş, beslenme ve büyüme evresinde kimyasal madde kullanılmamış, hormon kullanılmamış olmamalıdır.
organik tarımın önemi ile ilgili görsel sonucu
Organik Tarımın Önemi Nedir?

Organik tarımın önemi; çevreyle ilgili sistemde yapılan hatalar sonucu değişen doğal dengeyi tekrar kurmayı amaçlayan, insan ve çevreye daha kaliteli bir yaşam alanı sağlamak amacıyla yapılan, kimyasal ilaçlarla toplumu zehirlemeden, doğal ürünler yetiştirmektir. Günümüzde kullanılan GDO gibi kimyasal maddeler insanlara uzun vadede ciddi zararlar vermektedir. Bu nedenle organik tarımla yaşam kalitesi tekrar artırılmaya çalışılmaktadır. Organik tarımla çok miktarda değil sağlıklı ürünler yetiştirmek esas alınmıştır. Ayrıca kimyasal maddeler insan sağlığının yanı sıra toprak ve bitki sağlığını da olumsuz yönde etkileyerek ekolojik dengeyi altüst etmektedir.

organik tarımın faydaları ile ilgili görsel sonucu
Organik Tarımın Faydaları Nelerdir?
  • Organik ürünlerin tadı normal tarımla yetiştirilen ürünlere göre fark edilir derecede güzeldir. İyi korunmuş toprak sağlıklı ürünler verdiğinden daha lezzetli olurlar.
  • Organik ürünlerin sertifikalı olmaları ürünlerin garantili olduğu anlamına gelir.
  • Organik üretim sağlık problemlerini azaltır. Yapılan birçok bilimsel araştırmada kullanılan kimyasalların insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkisi olduğunu kanıtlanmıştır.
  • Organik tarım insan sağlığı kadar toprağı da korur. Uygun toprak işleme metotları ile toprak korunmuş olur ve kimyasal maddeler yerine doğal maddeler kullanılarak toprak verimliliği artırılır.
  • Organik tarım su kaynaklarını korur. Tüm canlılar için hayati önem taşıyan su kaynaklarını korumak organik tarımın en önemli ilkelerinden biridir.
  • Organik tarım kırsal nüfusu korur ve iş olanağı sağlar. Organik ürün yetiştiren çiftçiler sağlıklı ürünler yetiştirerek bizlere ulaştırırlar.
  • Organik tarım var olan çeşitliliğin korunması, yok olmakta olan birçok tohumları koruyarak onları çoğaltmak için çalışır.
  • Organik tarımda insan ve çevre sağlığının yanı sıra hayvan sağlığına da önem verilmektedir.

Ülkemzide organik tarım yapılan alanların toplam tarım alanının % 1.3 ‘ü kadardır. Bu oran Avrupa ğlkelerinde ortama %5,5 kadardır.  Bu arada son 15 yılda dünya genelinde organik tarım alanları beş kat arttığını belirtmeliyiz.

 

 

(Visited 221 times, 1 visits today)