Organ Bağışı Nedir?
Organ bağışı, insanların hayatını kurtarmak için başka birisinin organını bağışlamasıdır. Bu genellikle ölmüş yetişkin bireylerin organlarını alıp yaşamak için bir umuda ihtiyacı olan birisine verilmesiyle gerçekleşir. Bu süreçte, alıcı ve bağışçının ailesi için duygusal ve fiziksel olarak yoğun bir dönem olur. Organ bağışı sonrası, yeni bir organla yaşamına devam eden kişi için hayat bir daha asla aynı olmaz fakat yaşadıkları ona yeni bir umut aşılar.
Bağıştan Sonra Duyulan His
Bir organ nakli sonrası organı alan kişi ona organı verene minnettarlık duyar. Hayıtında ikinci bir şans kazanır ve hayatın kıymetini anlar. Fakat bu hem ruhsal hem de fiziksel birkaç değişime yol açabilir. Vücutlundaki yeni organı kabullenmek biraz uzun sürebilir. Vücut, yeni organı kabul etmek için bir alışma sürecine girerken, alıcı da zihinsel olarak bu yeni duruma alışmaya çalışır. Sağlıklarına ulaştığı için bir mutluluk duygusu ile bağışlayana borçluluk hissi hisseder. Bu yüzden alıcı ve verici arasındaki bağ güçlenir.
Organ bağışını yapan kişinin ailesi için karmaşıktır. Bir aile bireylerini kaybetmeleri ama başka birisinin hayatını kurtardığı için gurur duyar. Şimdi, organ bağışı yapılan alıcılar, genellikle bağışçının ailesiyle bir ilişki kurmak isterler. Ama bu durum, her iki taraf için yavaş ve dikkatli yani hassas olması gerekir. Alıcılar, bağışçının anısını yaşatmak ve onlara olan minnettarlıklarını göstermek isterler. Aileler ise, kaybettikleri sevdiklerinin bir parçasının başka birinde yaşadığını bilmekten teselli bulabilirler.
Organ Bağışının Sonuçları
Organ bağışını, bir insanın hayatını kurtarmaktan daha fazladır. Bağışlanan bir organ yeni bir başlangıç anlamına gelir. Alıcı organ naklinden sonra yeni bir yaşam bekler. Hatta organ bağışı hakkında fikride değişebilir kendisine yapılan bağış yüzünden.
Fiziksel yönden organ bağışı doktorun operasyonu iyi yönetmesine bağlıdır. Operasyon sonrasında rutin kontrollere gerekir. Organın adapte olması, vücut alışmasında her şeyin olduğu gibi gitmesine odaklanır. Bunun yanında dengeli beslenmede ve sağlıklı bir yaşam tarzına alışmak son derece önemlidir. Bu yeni yaşam tarzı alıcıyı daha dinç ve sağlıklı bir hale getirir. Vücuttu da iyileşmeye başlar.
Sonuç olarak, organ bağışı sayesinde hayata yeniden tutunan herhangi bir alıcı için bir hayatta ikinci bir şans kazanmaktır yani bir mucizedir. Hem fiziksel hem ruhsal anlamda birçok değişim geçirir. Bağışçının ailesiyle kurulan olası bağlar ve duyulan minnettarlıkla gösterilir. Yani organ bağışı insanın hayatında bir ikinci bir şans veren insanın hayatında bir umut ışığıdır.