Teknolojinin gelişmesiyle beraber günümüzde internetin kullanımı çok arttı. İnternet hayatımızın her yerinde, evde, işte, okulda kullanılan yararlı bir teknolojik gelişmedir. İnternetle yapılabilecek bir sürü aktivite vardır bunlardan biri de çevrim içi oyun oynamaktır.
Teknolojinin zararları günümüzde çok konuşuluyor. Bizler de annelerimizin söylediği “Telefona çok bakma gözlerin bozulacak”, “o kadar çok telefona bakıyorsun ki gözlerin kuruyacak” veya “telefon bağımlısı oldun herhalde sen” gibi ifadeleri günlük hayatta sıkça duyuyoruz.
Teknolojik cihazların genelde yaydığı mavi ışık bizim gözlerimiz için bir tehdit oluşturur. Gözlerin tahriş olmasına yani yanmasına ve daha fazla şekilde kırpılmaya ihtiyaç duymasına sebep olabilir.
Bunun yanı sıra aslında ebeveynlerin aklındaki başka bir soru da bağımlılık. Teknoloji bağımlılığı günümüzde bağımlılıklar içerisinde oldukça büyük bir yer kaplıyor. Teknoloji bağımlılığında genelde iki tip bağımlılık sıkça görülür. Birincisi sosyal medya bağımlılığı, yani sürekli başkalarından gelen bildirimlere, “post”lara bakıp güncel dünyadan geri kalma endişesi içinde insanın bulunmasıdır. İkincisi ise ekran bağımlılığı, oyuna, filme veya bir diziye kitlenip başında saatlerce oturulmasıdır. Söz konusu oyun olunca, ekran bağımlılığı endişesi ebeveynlerde devreye giriyor ve çocuklar oyun yasağıyla karşı karşıya kalıp dışarıda oyun oyna, ne buluyorsun şu oyunda gibi baskılar yapılmaya başlanıyor.
Çevrim içi oyun oynamak eğlencelidir. İnsanlar çevrim içi oyunlar oynayarak arkadaşlarıyla konuşup arkadaşlıklarını ilerletebilirler. Aynı zamanda, bu bir ortak sohbet konusudur aynı zamanda. Arkadaş grubunda sıkıldığınızda konuşacak konu bulamadığınızda, hemen bir yerden bir oyun sıralaması, seviyesi veya karakteri hakkında konuşup sessizliği bozabilirsiniz.
Bunlarla beraber, bence bir yabancı dili öğrenme yollarının içindedir oyun oynamak. Benim kardeşim gibi çoğu küçük çocuktan örnek verecek olursak, küçük çocuklar, genellikle günlük hayatta kullanmaya ihtiyaç duyulmayan, sokakta görüp sorsanız çoğu kişinin hakikaten bu kelimenin İngilizcesi neydi diye kafasında soru işaretleri oluşacağı eşyaların, aletlerin ve hayvanların isimlerini biliyor. Tabii ki oynadığınız oyuna göre öğrendiğiniz kelime haznesinin türü ve karakteristiği değişecektir. Bu nedenle de aslında eğitici ve zeka geliştirici oyunlar anne babalarımız tarafından “hiçbir vasfı olmayan” olarak görülen oyunlara karşı tercih ediliyor. Çocukların aslında İngilizce olarak oyun oynaması telefonunun dilini İngilizce yapması gibi bir şeydir.
Ayrıca, oyunlar bir roman gibidir bazen. İnsanın hayal gücünü genişletir ve bir an kendisini başka bir dünyada bulmasını sağlar. Özellikle, tarihi oyunlar, tarihten, eski uygarlıklardan esinlenerek yapılmış oyunlar veya kendi içinde kurgusal bir hikaye içeren oyunlar, oynayanların daha çok ilgisini çeker ve sürekli hikayenin geri kalanını görebilmek için yeni bir “level” yani seviye atlama isteğini içlerinde uyandırır.
Oyunlar aynı zamanda gelecek vadeden mesleklerde de ana maddelerden biridir. İleride bir oyun tasarımcısı, yazılımcısı veya senaristi olmak çok büyük paralar getiriyor. Görüyoruz, bir sürü oyun firması büyük meblağlarda para kazanıyor, bu yüzden eğer çocuklarının oyun yazılımına ilgisi varsa onların bu hobilerinden güzel meslekler elde edebilecekleri de aileleri tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.
Oyun oynamanın aşırı dozda yapılmasının ekran bağımlılığına sebep açacağı bir gerçektir. Ancak, onun dışında belli bir ekran süresiyle -kararında- oynanan veya konusu insanın yaşına uygun olan oyunları oynamak eğlencelidir ve hatta öğreticidir.