Hepimiz daha gür saçlara, pırıl pırıl parlayan bir tene sahip olmak isteriz. Peki tüm bunlar için hayvan dostlarımızı deneylerimize alet etmek ne kadar etik? Hayvanların bu dünyaya sadece insan yararına getirilmiş olduğunu düşünmek sizce de mantıksız değil mi? İnsanoğlunun en asil özelliği canlılara olan sevgisiyken, hayvanları sevmemek neden?
Hayvanların yiyecek, ulaşım, eğlence, sağlık, kozmetik gibi bir çok farklı amaç için kullanılması tarih kadar eskidir. Aristoteles ve Erasistratus gibi erken dönem Yunan bilim adamlarının başlattığı bu acımasız yöntem devamında Yunan hekim Galen tarafından anatomi, fizyoloji, patoloji ve farmakoloji anlayışını ilerletme amaçlı devam etmiştir. On ikinci yüzyıl İspanya’sında bir Arap hekim olan İbn Zuhr ise cerrahi prosedürleri insan hastalara uygulamadan önce test etmek için deneysel bir yöntem olarak hayvan deneylerini tanıtmıştır. Ancak son yıllarda, biyomedikal araştırmalar için hayvanları kullanma uygulaması, hayvan severler tarafından ciddi eleştirilere maruz kalmıştır. Tıp dergilerinde yayınlanan araştırmalar, hayvanlar üzerinde yapılan testlerin kötü bir bilim olduğunu ve hayvanlara normalde asla bulaşmayacak hastalıkları bulaştırmaya çalışarak hem hayvan hem de insan hayatlarını ve kaynakları israf ettiğini defalarca göstermiştir. İste bu nedenle uygulamayı daha “insani” hale getirmek için birçok ülkede yasalar çıkarılmıştır.
Peki ya bu acımasız yönteme alternatif yollar bulunmakta mı? Dünyada hayvan deneylerine alternatif olabilecek 100’e yakın metot keşfedilmiş durumda, bu yüzden teknolojinin bugün geldiği aşamayı göz önüne bulundurduğumuzda hayvan deneylerine artık ihtiyacımızın kalmayacağı bir geleceğe çok yakın olduğumuzdan bahsedebilirdik ama bu geleceği bizden uzaklaştıran kapitalist üretimde, keşfedilen bu yöntemlerin maliyeti ya da yeterince doğru sonuçlar vermemesi bahane edilerek hayvan deneyleri gerçekleştirilmeye devam ediyor. Hayvanlar üzerinde denenerek başarılı olmuş bir ilacın klinik çalışmalarda %96 hatalı sonuç verdiği gözleniyor. Bunun sebebi hayvanlarla aramızdaki biyolojik ve fizyolojik farklılıklar olduğu söyleniyor. Kapitalizmin doğayı, hayvanları; kapitalistleri daha çok zengin etmek için kullanması, değiştirmesi ve dönüştürmesi sebebiyle hayvan canından “daha pahalı” olan ama hayvan deneylerini ortadan kaldırabilecek metotlar çok az kullanılıyor.
Hayvanlar üzerinde test yapmayan markalara geçilerek veya hükümetleri hayvanlar üzerinde test yapılmasını yasaklayan yasaları çıkarmaya zorlayarak hayvanlar üzerinde yapılan düzenlemelerde bazı iyileştirmeler yapılabilir ve yapılmalıdır . Ancak hayvan deneylerini ortadan kaldırmak bir sistemi ortadan kaldırmaktır ve bu sistem kapitalizmdir. Bir ulusun büyüklüğünün ve ahlaki gelişiminin hayvanlarına davranış biçmiyle ölçüldüğünü untmamalıyız çünkü bu Dünya yalnız bize at değil.