Onlar Daha Mı Önemsiz?

İlaçlar, hayatımızın birçok alanında yardımımıza ilk koşan şeylerden biri. Türlü hastalığın devası ve türlü yaranın merhemi. En ufak bir baş ağrısında bile elimizin gittiği ilk şey. İlaçlar hayatımızda büyük bir yer kaplıyor. Sayısız alanda, her gün ilerleyen teknoloji ile daha da gelişen birçok ilaç çeşidi kullanılıyor. İnsan, hayvan fark etmeksizin her türe her rahatsızlığa ayrı bir tür ilaç üretiliyor günümüzde. Peki, bu bizim hayatımızı sırtlanan ilaçlar hangi koşullar altında üretiliyor, neler üzerinde test ediliyor hiç sorguladınız mı?

Hepimizi hayal kırıklığına uğratan cevap, hayvanlar. Günümüzde bizim kullandığımız birçok ilaç, öncesinde laboratuvar ortamında hayvanların üzerinde yapılan testlerden geçerek bizlere sunuluyor. Bu üzücü gerçeği kabullenmek her ne kadar zor olsa da insanlar bir iki isyandan sonra yine eski rutinlerine geri dönüyor. Bunun asıl sebeplerinden birinin insanların bencillikleri olduğunu düşünüyorum. Sonuçta, eninde sonunda yine çareyi buldukları şey olan ilaçları ve doğal olarak sağlıklarını kaybetme duygusuna kapılıyorlar.

Son zamanlarda yapılan bazı açıklamalara göre yaklaşık 192 milyondan fazla hayvan insanların acımasız deneylerine tabi tutuluyor. Bu deneylerin çoğunluğunu ilaçlar kaplıyor. Ayrıca test edilen bu ilaçlardan 100 tanesinden yalnızca 2 tanesi piyasaya sunuluyor. Bu demek oluyor ki hayvanlar üzerinde yapılan ve %30 ’undan fazlası aşırı şiddette acı verici olan bu ilaçların %98 kadarlık bir kısmı raflara kaldırılıyor.

Bu korkunç rakamlardan sonra bile hala hayvanlar üzerinde deney yapan ilaç firmalarından ürün satın almaya devam eden veya bu firmaların ürünlerini satışa sunmalarına izin veren insanların sayısı oldukça fazla. Ki buna karşı çıkan ve ciddi anlamda bir şeyler yapmaya çalışan insanların sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Ben bu durumun daha çok insanların bencilliklerinden kaynaklandığını düşünüyorum.

Eninde sonunda insanlar yine kendi yararlarına olan taraf yöneliyorlar. Fakat şu an onlara dense ki; “Hayvanlar için üretim aşamasında bir ilacı üzerinizde test etmek istiyoruz” sizce tepkileri ne olur? Kendi taraflarından bir çıkarları olmadığı için tabii ki kabul etmeyecek ve direneceklerdir bu karar için. Ama hayvanların böyle bir şansı yok. Ayrıca hayvanların yaşadığı olay da aynı şey aslında. Biz insanların kullanacağı ilaçlar için onlar işkence çekiyorlar. Tek fark onların söz hakkı veya kendilerini savunma hakları yok.

Buna çözüm olarak bir sürü farklı yol bulunabilir. Örneğin, zaten tedavi edilmesi gereken hasta bir insandan kan örneği alınıp o hastalık için üretilen ilaç o örnek üzerinde denenebilir. O ilacı bulan kişi emin olun ki bunlara da bir çözüm bulabilecektir. Sadece istemiyordur.

Sonuç olarak biz eğer bize yöneltilirse korkulu rüyamız olacak bir şeyi bizden aslında hiçbir farkı olmayan canlı başka bir varlığa neden uyguluyoruz? Buna üretebilecek birden fazla çözüm varken. Kendimize yapılmasını istemeyeceğimiz bir şeyi asla bir başka varlığa yapmamalıyız. BU ister bir insan olsun ister bir hayvan. Sonuçta hepimiz aynı kategori altında değerlendiriliyoruz. Canlılar. Biri birinden farkı yetkilere sahip diye diğeri eziyet çekmemeli.

https://t24.com.tr/haber/192-milyon-hayvan-deney-icin-kullaniliyor-yuzde-30-dan-fazlasi-aci-veren-uygulamalara-tabi-tutuluyor,949197

(Visited 15 times, 1 visits today)