İş dünyasında rekabet her zaman var olan bir olgudur çünkü herkes en fazla parayı kazanmak ister bunun için ise için en iyilerle çalışmak gerekir. Peki bu en iyiler neye göre belirlenir? Sadece hangi alanında en iyi üniversiteden mezun olmuş olması ya da sekiz dil bilmesi yeterli mi?
Bana sorarsanız elbette ki yeterli değil. Eğer ben kendi şirketime sahip olsaydım veya bir şirkette insanları işe almak benim görevim olsaydı, tek başına bir diploma bana bir şey ifade etmezdi. Ülkemizdeki üniversite mezunu olup hala en ufak bir iş için bile kalifiye bir eleman olamayan insanları düşünürsek haksız da sayılmam. Naçizane fikrimi sorarsanız bir insanın bir işi ne kadar iyi yapabildiğinden çok ne kadar tutkulu yaptığı daha önemlidir çünkü eğer bir işi iyi yapıyorsanız o işten bir süre sonra sıkılma ihtimali çok yüksek ancak bir işi tutkuyla yapan biri başarısız bile olsa bir yolunu bulur ve her zaman en iyisini çıkarmaya çalışır ki genel olarak tutku ve başarının birbirini tamamladığını düşünürsek daha verimli bir yol olduğu savunulabilir ve bu sadece iyi para kazanmak için istemedikleri bölümleri okumuş mutsuz ve çalışmanın kabus olduğu bir kesimi de o işten uzak tutar.
Ayrıca işe alınacak kişinin insan ilişkileri de oldukça önemlidir. İnsan ilişkileri derken de sürekli samimi olunmasından bahsetmiyorum sonuç olarak bebek bakıcısı veya sunucu işe almıyoruz. İnsana duyulması gereken saygının farkında olması, grup içinde çalışabilmesi ,üstüne düşen görevleri layığıyla yapması, vb. gibi olguların farkında olması gerekir.
Tabii ki bu olguları vurgularken bilgi ve deneyimi de arka plana atmak da doğru değil demek istediğim şu sıralar abartıldığı kadar önemli değiller. Tıpkı Yakup Kiraz’ın da şiirinde söylediği gibi:
En iyi problem çözeni doktor yaptık
İçinde insan sevgisi var mı diye bakmadık
En iyi ezber yapanı hukukçu yaptık
Kalbinde adalet duygusu var mı diye sormadık
En iyi matematik bileni mühendis yaptık
Kul hakkından korkanını bulmadık
İşte bu yüzden;
Merhametli pek çok çocuk problem çözemediği için;
Adil pek çok çocuk ezber yapamadığı için;
Namuslu pek çok çocuk sınavda hata yaptığı için;
Doktor,hukukçu,mühendis olamadı
Paran kadar sağlık varsa,
Adamına göre hukuk varsa,
Çöküyorsa en yeni binalar…
İşte bu yüzden! ..
İşte bu yüzden! ..
Bunun için bence hem bilgilerin hem de diğer bahsettiğim olguların test edildiği bir mülakat olabilir önce işin uzmanları tarafından iş ile alakalı temel bilgiler sorulur sonra bir sosyolog veya bir psikolog tarafından diğer ögeler değerlendirilir. İkinci kısma örnek olarak da bir içecek markası olan Heineken’in yaptığı farklı bir mülakatı örnek gösterebiliriz.
Kısaca bir iş için en kalifiye eleman o işi en gönülden isteyen ve bu işi öğrenmek ve yapmak için bir çaba sarf eden kişidir