Önemli Değişiklik

Belirli bir kısımda bulunan canlılar ile bunları saran cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemlere ekosistem denir. Bir ekosistemin içinde bile binlerce türden canlı organizma bulunur ve bu türlerin hepsinin kendine ait yer aldığı bir besin piramidi mevcuttur. Besin piramitleri hangi hayvanın hangi organizmayla beslendiğini gösterir. Sivrisinek, örümcek gibi böcekler yani en küçük canlılar bile besin piramidinin bir parçasıdır. Besin piramidindeki her bir basamakta bulunan organizma ekosistemin dengesini koruması için, canlıların yaşamlarını devam ettirmesi için önemli ve gereklidir. Bir canlının nesli tükenmesi ya da kasıtlı olarak yok edilmesi besin piramidinin sarsılmasına ve besin piramidinin diğer basamaklarında bulunan hayvanların da yaşamını tehlikeye atmaktadır.

 

Sivrisinekler herkesin de bildiği gibi özellikle deniz kıyılarında bulunan küçük kanatları ve gövdesi olan ancak bir o kadar da yüksek ses çıkaran küçük böceklerdir. Herkes hayatında en az bir kez bu küçük böcekler tarafından ısırılmış olup bir de ısırma sonucu deride oluşan kaşıntıyı ve kızarıklığı yaşamıştır. Peki sizce sevmediğimiz bu böceklerin yok edilmesinin bir yolu olduğu söylense bu ekosistemde bir değişikliğe yol açacağını düşünür müsünüz?

Çoğu insanın vereceği yanıt bu kadar küçük bir hayvanın pek bir değişikliğe sebep olmayacağıdır. Ancak sivrisineklerin yok edilmesinin besin piramitlerinde yer almalarından dolayı çok büyük etkisi olacaktır. Örümcekler gibi böceklerin besin kaynaklarının yok olması bu nedenden dolayı besin kaynağı bulamayan hayvanların zamanla sayısının azalması ve bu azalmanın başka besin piramitlerini de etkilemesi örnek olarak verilebilir. Ayrıca sivrisineklerden beslenen hayvanlar arasında savunma içgüdüsüyle birlikte beslenme alanında ciddi bir rekabet de oluşabilme ihtimali vardır

Sivrisineklerin yok olmasının yarattığı değişikliklerden olumlu yönden etki yaratan kısmı ise sağlık açısındandır. Sivrisineklerin ısırdığı bir hayvandan veya insandan emdiği kanda eğer bir hastalık varsa başka birini ısırdığında ısırdığı kişiye bu hastalığı aktarmaktadır. Birçok çocuğun küçük yaşta ölümüne sebep olan bu durum Afrika gibi ülkelerde özellikle çok tehlikeli ve durdurulamaz hale gelmiştir.

Farklı bir bakış açısı ise nasıl yok edilecekleri konusundadır. Bir canlı türünün, ki sivrisineklerin milyarlarca sayıda olduğu bariz ortadadır, yok edilmesi için düşünülen yöntemler ileri teknoloji ve uzun süreli olduğu gibi çok fazla çaba gerektirmektedir.

 

Sivrisineklerin tamamen yok edilmesi ekosistemde olumlu ve olumsuz değişiklikler yaratacaktır. Bu nedenle bir canlı türünün tamamen yok edilmesi öncelikle o canlının içinde bulunduğu besin piramidine zarar verirken ileriki zamanda başka besin piramitlerine de zarar verecektir. “Sivrisineklerin yok olması ekosistemde önemli bir değişikliğe yol açmaz.” gibi bir yorum doğru bir bakış açısı  değildir. Sebep olacağı değişimin olumlu yönü mü olumsuz yönü mü ağır basacak konusu ise tartışılır bir konudur.

(Visited 7 times, 1 visits today)