Omega 3

Omega 3 nedir bilir misiniz? Omega 3 yağ asitlerine verilen  isimdir.. Aslında bakarsanız bizim vücudumuz yağ asidi üretemez. Bundan dolayı bu Omega 3’ü dışarıdan almamız gerekir. Yani, bu yağ asidini (Omega 3) zorunlu alınması gerekir. Bu yağ asidinin birçok faydaları vardır.Mesela vücudumuzun normal ve sağlıklı fonksiyonlarını yerine getirilmesinde yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığını koruması,beyin hücrelerini kaplayan beyin zarının üretimi, kanın K vitamini sayesinde pıhtılaşmasını sağlamak gibi birçok faydaları vardır. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, Omega 3’ün hipertansiyon, lupus ve romatoid artrit gibi bağışıklık sistemi hastalıklarının önlenmesinde büyük bir şifa kaynağı olarak karşımıza çıkar. Bilmemiz gereken en önemli şey ise her Omega 3’ün aynı olmadığıdır. Eğer kullandığımız besinler yeterli miktarda EPA  ve DHA içermiyorsa, maalesef yağ asitlerinin (Omega 3) sağlık faydaları açısından geride kalıyor demektir.

 

İlgili resim

PEKİ OMEGA 3’ÜN FAYDALARI NELERDİR?

Omega 3’ün birçok faydası bulunmaktadır. En çok bilinen faydası, kolesterolü ve aynı zamanda yüksek kan basıncını da düşürmesidir. Omega 3, zararlı kolestrol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda ‘HDL’ yani iyi ve zararsız kolesterolü arttırır.

OMEGA 3 HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Omega 3 çok faydalı olduğu için birçok besinde bulabilirsiniz. Mesela; somon, ceviz, ceviz yağı, palmiye yağı, soya yağı, buğday tohumu yağı, balık yağı, hurma çekirdeği yağı, mısır yağı, kurutulmuş kekik, ıspanak, semizotu, sarı hardal tohumu, fındık yağı.

Bunlar gibi birçok besinde bulunur. Ama aynı zamanda gördüğünüz gibi bolca yağda bulunur. Peki bu besinleri öğrendiğimize göre nasıl alınması gerektiği konusunda size biraz bilgi vereyim.Öncelikle uzmanlar,günde 3 gram Omega 3 yağından tüketilmesini uygun bulmuyor ve Omega 3 kapsülleri gibi takviyelerin kanama riskini arttırabileceği için mutlaka ama mutlaka doktor kontrolünde alınması gerektiği söyleniyor. Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kişiler haftada 2 kez balık yiyerek, kalp hastalığı olan yetişkinler balık yağı gibi kaynaklardan günde 1 gram Omega 3 alarak, yüksek kolesterolü bulunan kişiler yine doktor kontrolünde günde 2-3 gram, (EPA ve DHA) yüksek tansiyonu bulunan kişiler günde 3-4 gram Omega 3 tüketebilir.

omega 3 ile ilgili görsel sonucu

Omega 3 yağ asitleri vücudumuz için her zaman önemlidir. Özellikle bazı rahatsızlıkların tedavisinde veya bu hastalıklardan korunmak için doktorunuz size Omega 3 takviyesi önerebilir.

Unutmayın ki, Omega 3, hayatımızda olmaz ise birçok hastalıklara karşı savunmasız durumdasınız.

KAYNAK: www.saglıgım.com.tr

(Visited 81 times, 1 visits today)