Ölümsüzlük ve Sonsuz Gençliğe Doğru

 

Ölümsüzlük ve sonsuz gençliğe doğru, Jules Verne mezar taşına böyle yazılmasını istemişti. Yazılarını yayınlatıp bastırması ; “ölümsüzlük arzusu”, dünyaya iz bırakma isteği de “sonsuz gençliğin” karşılığıydı.

Jules Verne; yazar ya da bilim kurgunun mucidi! O bilimin olanakları ve yeni buluşlar ile yaşanabilecek maceraları yazmayı başardı. Eserlerinin hepsi macera, hayal ve sıradışılıkla doluydu.

Jules Verne, Fransa’nın Nantes (Nant) şehrinde doğdu. Babası iyi bir avukattı ve oğlunun da iyi bir avukat olmasını istiyordu. İyi bir öğrenciydi ve özellikle coğrafya derslerinden iyi notlar alıyordu. O zamanlar bile birkaç kısa öykü yazmıştır.

Jules Verne daha çok küçükken bile seyahat etmeye çok meraklıydı ve sadece 11 yaşında evden kaçarak Hindistan’a giden bir gemiye bindi. Babası onu bulmuştu ve asla seyahate çıkmaması konusunda ondan bir söz aldı. Jules Verne, o günden sonra, seyahat etmek için sahip olduğu tek aracı kullandı: Hayal Gücü…

Çok kitap okumaya başladı. İyi yazmak için büyük bir çaba ve özveri gerekiyordu. Hukuk okumak için Paris’e gitti. Babası sadece ihtiyaçlarına yetecek kadar para gönderiyordu fakat o istediğini alabilmek için günlerce sadece süt ve ekmekle besleniyordu: KİTAP… Yeni bir kıyafet dahi almıyordu.

Jules Verne hukuk fakültesini bitirdi ancak, tiyatro eserleri yazıyor, dergilerde çalışıyor, hukuk dersleri veriyordu. Paris’de tiyatro da çalışırken bilim romanı yazma fikri aklına geldi. Teknolojik gelişmeler, hatta gelecekte olabilecek bilimsel gelişmeler hakkında yazmaya başladı. Coğrafya, botanik, kimya, astronomi ve mekanik hakkında araştırma yapabilmek için kendine bir kütüphane kurdu. Artık romanlarının zemini oluşuyordu.

Balonda Beş Hafta. Bu romanı yazabilmek için Afrika coğrafyasını inceleyip, birçok kaşif hikayeleri üzerinde çalışmıştı. Başvurduğu hiçbir yayınevi kitabını basmak istemedi. Sadece editör Jules Hetzel ona yardımcı oldu. Balonda Beş Hafta çok başarılı oldu. Ve diğer kitapları:

“Dünyanın Merkezine Yolculuk”

“Ay’a Yolculuk”

“İki Yıl Okul Tatili”

On Beş Yaşında Bir Kaptan”

“Denizler Altında Yirmi Bin Fersah”

“Seksen Günde Devr-i Alem”

“Michel Strogroff”

Kitaplarında, uzak mesafeye balonla seyahat, çok yükseğe fırlatılabilen roketler, denizaltı, helikopter, elektrik akımının hareket gücü olarak kullanılması, dalgıç giysileri, video konferanslar, güney ve kuzey kutbu, yapay uydular gibi onun zamanına ait olmayan birçok bilimsel unsur vardı. Öyle ki A.G. Bell’in telefonun icadı, T.A. Edison’un ampulü icadı, Daimler ve Benz’in benzin motoruyla çalışan ilk otomobilin icadı dahi “Ay’a Yolculuk”, “Denizler Altında Yirmi Bin Fersah” ın yayımlanmasından sonra gerçekleşmiştir. İnsanlar Ay’a ilk seyahati “Ay’a Yolculuk” kitabından tam 100 yıl sonra yapmıştır.

Yazmaktan hiç vazgeçmeyen Jules Verne ‘nin ölümüne yakın zamanda bile basılacak bir sürü eseri vardı. Tüm Avrupa’nın sular altında kaldığını hayal ettiği bir romanı “Deniz İstilası” ya da medeniyetin sonu hakkında yazdığı “Ademin Felaketi”. Kitaplarından sinema filmleri, tiyatro eserleri, çeviriler, televizyon dizileri yapıldı.

Tam ölümü anında ailesine “iyi insanlar olun” dedi. Bu, kitaplarının birçoğunda söylemek istediği şey idi.

Eserleri hep hayal gücüyle bilimi bir araya getirmiştir. Bu yüzden der ki; “hayal gücünün, çalışmanın ve kendine güvenmenin aşamayacağı bir engel yoktur.

Jules Verne ile ilgili daha nice güzel bilgi içeriyor, size yukarıda özetini anlattığım kitap. BENİM ADIM… Jules Verne. Kitap Jordi Cabré tarafından yazılmış. Ben keyifle okudum. Bu kitabı okuyarak sizlerin de Jules Verne’i tanırken birçok yeni bilgi de öğrenebileceğinizden eminim.

 

 

(Visited 179 times, 1 visits today)