Kitaplar, insanlara her konu hakkında bilgi veren bir araç olarak kalmayıp bazılarımızın yanında eksik etmediği bir dostu haline gelmiştir. Tabii teknoloji geliştikçe kitap okumanın farklı yolları da ortaya çıkmış oldu. Binlerce yıl önce, insanların kil tabletlere yazılar yazmasıyla birlikte aslında kitapların temeli atılmıştır. Kil tabletlerden parşömenlere, parşömenlerden ilk kitaplara, ilk kitaplardan günümüz kitaplarına derken e-kitaplar, kitap okumanın en güncel yolu haline gelmiştir.
E-kitapları internet tarayıcılarından belli bir ücret vererek okumak mümkün. Bunun yanı sıra bazı insanlar e-kitaplar için tasarlanan okuyucuları satın alıp oradan da kitaplarını okuyabiliyorlar. Kitap okumanın bu yolunda temel olarak insanlar kitap almak yerine kitabın tutarının küçük bir kısmını bu tarayıcılara yatırıp istediği şeyleri internet ortamından görüntüleyebiliyor. Peki sizce daha ucuz bir şekilde ekrandan kitap okumak yerine herkes ücret ödemeden istediği eseri okuyabilseydi? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişecektir, herkes cevaplarıyla beraber yanıtlarını güçlendirecek nedenler de verecektir. Mesela yazarların harcamış olduğu onca zaman. Her yazar kitaplarını tamamlamak için hem maddi hem manevi bir çaba gösteriyor, istisnasız her yazar. Eğer aylarının belki de yıllarının emeğini herkes para vermeden okuma şansı elde edebilse onların kazancı ne olacak? Yanlış anlaşılasın elbette insanların onların yarattığı eserleri okuması büyük bir manevi kazanç fakat insanların belli yerlerde maddi kazanç elde etmeleri gerekiyor. Birazcık düşündüğümüzde ise çoğu insan ücretsiz istediği kitapları okumak varken neden kitapları alma ihtiyacı hissedeyim diye düşünecektir. Sonuç olarak yazarların kitaplarından elde ettiği kazanç neredeyse sıfıra yakın olur. Bu nedenden ötürü kitapları ücretsiz yapmak pek de mantıklı olmayabilir.
Bunun yanı sıra piyasada dünya klasikleri adı altında yazılan kitaplar var ve bu kitaplarda bazıları en popüler kitaplar arasında, örneğin Küçük Prens veya Seksen Günde Devriâlem gibi eserler bu kategori içerinde yer alabilir. Bana kalırsa bütün ülkeler arasında ün salmış bazı kitaplar ücretsiz bir şekilde okunabilmesi güzel olurdu. Böylelikle insanlar herkesin bildiği, ün salmış eserleri okuyabilirken aynı zamanda kitabın yazarı hakkında bilgiler öğrenebilirlerdi. Son olarak eğer yazar isterse kitaplar internet üzerinden ücretsiz okunabilir bana kalırsa. Sonuçta bu yazarın kendi isteği olacak ve eğer insanların herhangi bir para vermeden internetten okunabilmesini istiyorsa ücretsiz bir şekilde insanlar okuma hakkına sahip olurlar.
Kısacası internet üzerinden bile olsa kitap okumak için belirli bir ücretin verilmesi şart, sonuçta ortada yatan büyük bir emek var. Fakat üstünde durmuş olduğum bazı durumlarda kitaplar ücretsiz olabilir. Şunu unutmamalıyız ki ister internet üzerinden ister gerçek kitap olsun her yaştan insanın okuma alışkanlığı olmalıdır. Aynı Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi “Kitapsız yaşamak, kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.”