Okumadan Yaşamak

 

kitap ile ilgili görsel sonucu

Kitapsız yaşamak kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.* Kitaplardan uzak yaşayan bir toplum en fazla ne kadar gelişmiş olabilir? Ya da bir insan kitap okumadan ne kadar geliştirebilir kendini? Kitaplar insanın kendini geliştirmek, bilgi ve kültür sahibi olmak adına yapabileceği en güzel şeydir bence. Bütün kitaplar farklı bilgiler aktarır bize.
Hepsinin farklı bir üslubu, konusu, tarzı, yazarı vardır. Her insan hoşuna gidebilecek bir kitap türü bulabilir. Aksiyon, macera, bilim, din, eğlence, fantastik, polisiye, sanat, tarih… Her yazar içimizi aydınlatır. Düşündükleri şeyleri kitaplar aracılığıyla yüz binlerce insana ulaştırırlar. O insanlar da kendi çevresine yayar bu düşünceyi. Böylece birçok insan bilgilenir konu hakkında.
Düşünüyorum da dünyada kitaplar olmasa ne kadar zorlaşır yaşamak. Kitapsız yaşanır mı yaşanır elbette ama hayattan zevk almadan yaşamanın ne anlamı olur ki? Üzüldüğünüzde ya da sevindiğinizde, kafa dağıtmak istediğinizde, sıkıldığınızda kitap okumaktan daha anlamlı bir şey olamaz. Kitap insanlar için başka bir dünyaya geçiş yapmaktır. Kısa süreliğine de olsa sorunlardan uzaklaşmaktır. Tüm bunları yapamamamız demek hayalsiz yaşamaktır, huzur bulamamaktır. Biraz müzikle kitapların içinde kaybolamamaktır. Nasıl ki insansız bir dünyayı normal görmüyorsak kitapsız bir toplumu da normal göremeyiz. Ne türde olursa olsun kitaplar topluma yol gösterir, ışığı olur.
Geri kalmış toplumların karşılaştığı sorunların en büyük kaynağı eğitimsizliktir. Bu toplumlardaki kişiler okuyarak geçirebilecekleri zamanlarını gereksiz şeyler yaparak geçirmektedirler. Gelişmiş toplumlar ise eğitim seviyesi yüksek olan toplumlardır. Eğitim ise kitap okumaktan geçer. Kitap okumak düşünce ufkunu geliştirir, yeni bakış açıları kazandırır. Bu nedenle küçük ya da büyük herkes kitap okumalıdır. Bu artık insanlar için bir alışkanlık haline gelmelidir. Fakat günümüzde hala kitap okumayı ödev ya da ailelerin baskısı yüzünden korkunç bir şey olarak gören çocuklar var. Halbuki bir kere tatsalar okumanın ne kadar güzel olduğunu, bırakamayacaklar.
Kısacası okumak hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmalıdır. Kitap okumadan yaşayan insanların kültür seviyesi düşüktür. Okumadan yaşayan bir topluma ışık tutan hiçbir şey yoktur. Okumalıyız, geleceğimiz için, yarınlar için, daha çok hayal, daha çok huzur için.

*Seneca’nın bir sözü.

(Visited 386 times, 1 visits today)