Okullarda Üniforma Giyinmenin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

Okullarda üniforma giymek! Biliyoruz ki her okulun kendine ait kuralları ve kendini temsil ettiği şeyler vardır. Bu şeylerden en yaygını ise sanırsam okul üniforması. Her okulda bulunmasa da çoğu okulun kendine ait bir üniforması ve bu üniformayı giyme zorunluluğu var. Okul üniforması okullarda olması veya olmaması konusunda en çok tartışılan konulardan biri. Okullarda üniforma giymenin mantıklı olup olmadığı, birçok faktöre ve farklı bakış açıklarına bağlı olarak değişir.

İlk olarak olumlu yönlerini ele alalım; Herkesin aklına gelen ilk olumlu yön tabii ki eşitlik. Ve değinilmesi gereken çok güzel bir nokta. Herkesin maddi durumu eşit olmadığı için her gün farklı kıyafet giymeye veya marka giyinmeye durumu olmayabilir. Okul üniformaları maddi farkları azaltır ve öğrencilerin daha eşit görünmesini sağlar. Bir diğer nokta ise motivasyon ve dikkat. Okul üniforması öğrencinin okula adaptasyonunu kolaylaştırır. Bu da onun motivasyonunu arttırır. Motivasyon ise beraberinde daha çok çalışmayı ve odaklanmayı da getirir. Dolaylı yoldan insanın akademik başarısını bile olumlu etkiler. Ayrıca öğrencilerin kıyafet seçerken harcayacakları zamanı daha verimli kullanmasına yardımcı olur. Son olarak ise aidiyet. Okul üniforması herkeste aynı olduğu için öğrenciler kendini daha bütün ve bir topluluğun parçası olarak hisseder. Bu da okula olan aidiyet duygusunu arttırır.

 

İkinci olarak olumsuz yönlerini ele alalım; Aslında okul üniformasının olumsuz yönleri çoğunlukla saydığımız olumlu yönlerin farklı bir açıdan bakıldığında yarattığı değişikliklerdir. İlk olarak ekonomik yön. Ekonomi başlığını iki yönde de ele alabiliriz. Olumsuz yönü çoğunlukla orta gelirli aileleredir. Öğrencinin okulda giyecek çok olmasa da yeterli kıyafeti varsa okul üniforması öğrencinin ailesine ek bir masraf çıkarır. İkinci olarak konfor ve rahatlık. Okul üniforması herkes için yeterli rahatlıkta olmayabilir ve öğrencinin hareketlerini kısıtlayabilir. Aynı zamanda her öğrencinin farklı bir kişiliği ve bu kişiliğe bağlı bir giyim tarzı vardır. Okul üniforması öğrencinin bu kıyafetleri giymesini yani kişiliğini göstermesini engeller. Bu olay öğrenciyi içe dönük hale getirebilir. Kişilik değişimi ise öğrencinin derslerini, motivasyonunu ve birçok şeyini olumsuz yönde etkiler. Üniforma disiplin yönünde de etki edebilir. Olumlu gibi görünen bu yön bazı öğrencilerde ters tepebilir. Öğrenci kafasında kural ve zorunluluklara karşı isyan başlatabilir ve bu öğrencinin de okulunda disiplinini olumsuz etkiler.

 

Sonuç olarak okullarda üniforma giyip giymeme olayı okuldan okula değişebilir. Eğer okul öğrencilerin rahatlık, konfor ve mutluluğunu daha önde tutuyorsa muhtemelen üniforma zorunlu tutulmaz. Fakat okul daha köklü, aidiyet ve gelenekleri gelişmiş, disiplinli bir okulsa muhtemelen üniforma zorunlu tutulur. Okulun öğrenci ve veli profili, geçmişten gelen kültürü ve okul yönetiminin öncelikleri üniforma giyme olayını okuldan okula değiştirir.

(Visited 36 times, 1 visits today)