Günümüz öğrencileri gittikleri okulların çoğu şeyinden şikayetçi oldukları gibi okullarda giyilmesi zorunlu olan okul üniformalarından da şikayetçiler. Haklı oldukları taraflar var, haksız oldukları taraflar var. Peki gerçekten okullarda üniforma giyilmeli mi giyilmemeli mi? Gelin hep birlikte okullarda okul üniforması giymenin olumlu ve olumsuz yönlerini inceleyelim.
Öncelikle okullarda üniforma giymenin olumlu yönleri ile başlamak istiyorum. Bence okullarda okul üniforması giyilmenin zorunlu olmasının en büyük nedeni her ailenin ekonomik durumunun aynı olmaması. Her aile, çocuklarına istediği kıyafetleri alamıyor veya istedikleri marka kıyafetleri giydiremiyor. Bu nedenle bu uygulama ailelerin üzerinde maddi açıdan büyük bir baskı oluşmasının önüne geçiyor. Aynı zamanda çocuklar arasında hem kıskançlığı hem de bi nevi zorbalığın önüne geçiyor bu durum. Kendisinde olan çocuk olmayanı aşağılayamıyor ve bu şekilde en azından okul sınırları içersinde herkes eşit muamele görüyor. Bu yönüyle takdir ettiğim bir uygulama okul üniforması kuralı. Bir diğer açıdan yorumlamak gerekirse de, okul çocukların eğitim ve öğretim görmeye geldiği bir yerdir. Tabii ki sosyal çevreyi de göz önünde bulundurmak önemli ancak asıl amaç eğitim görmektir ve bu durumda disiplin önemlidir. Çocuklar eğitim görmeye geldiği bir yerde süslenip püslenip diğer çocuklara güzel görünmeye çalışmaktan ziyade, derslerine odaklanmalı ve bu tarz diğer sosyal ihtiyaçlarını dışarıda karşılamalıdır. Son olarak okul kıyafeti çocuğa okula aidiyet duygusu kazandırır ve kendisini okulun bir parçası olarak görmesinde büyük rol oynar.
Peki hiç olumsuz yanı yok mu yani bu uygulamanın? Var tabii ki de. Hadi gelin biraz da onlardan bahsedelim. Öncelikle okul üniformaları dışarıda giydiğimiz eşofman takımı kadar rahat olmayabilir. Bu da öğrencinin günün üçte birini geçirdiği bir ortamda ona rahatsızlık veren bir durumdur. Buna çözüm olarak daha rahat okul formaları dizayn edilebilir ancak hem maliyetli olacaktır hem de öğrenci yine ortaya çıkan üründen memnun kalmayacaktır. Maliyet demişken aslında okul üniformaları özellikle de şu devirde ekonomik durumu yetersiz olan aileler için alınması zor kıyafetler. Ailelerin üzerinde oluşan maddi baskıyı bir nevi azaltsa da aynı zamanda oluşturan garip bir uygulama. Çünkü okul forması giyilmesi zorunlu ve sonuç olarak satın alınması lazım. Ekonomik durumu olmayan aileler de çocuklarına daha ucuz kıyafetler alabilecekken okul forması almak zorunda bırakılıyor. Bu yönden hem maddi şiddetin önüne geçilmiş oluyor hem de aileler para harcamak zorunda bırakılıyor. Burda çelişkili bir durum oluşuyor aslında. Ancak bana kalırsa bu, uygulamanın değil, içerisinde yaşadığımız ülkenin ekonomik sorunlarıyla ilgili bir durum.
Sonuç olarak okul üniforması giyilmeli veya giyilmemeli denilemez çünkü yukarıda da açıkladığım gibi bu uygulamanın pek çok avantajı ve dezavantajı bulunmakta. Ancak bana kalırsa iyi yönleri kötü yönlerinden ağır basmakta ve en azından öğrencide okula aidiyet duygusu oluşturma bakımından başarılı bir uygulama olduğunu düşünüyorum bu nedenle uygulanması gerektiği taraftarıyım fakat kesin olarak giyilmeli de diyemem.