Okullar Hedeflerini Gerçekleştirebiliyor Mu?

Herkes istediği işe sahip olmak için okuyor. Fakat okullarda işe başlamadan önce ilk olarak bilgi veriliyor, yani bir şeyleri öğrenirken uygulamadan öğreniyorsun. Peki ya bu doğru mu?

“Okullardaki eğitim insanları hayata iyi hazırlamıyor.” Bu görüş doğru mu? Örnekler üzerinden gidelim. Bir iş sahibi olmak için üniversitede okurken derslere girer ve bir şeyler öğrenirsin. Eğer inşaat mühendisi olmak istiyorsan kimse seni bir inşaata götürüp orada işlerin nasıl yürüdüğünü göstermez. Bu sadece üniversite için de değil, bir şeyler öğrenen her yaştaki çocuk, yani okula giden her çocuk deftere bir şeyler yazar, onlara öğretmenlerinin anlattığı şeyleri ezberlerler. Ezberlemek sınavlardan iyi not almalarını belki sağlayabilir fakat o küçük yaşta ezberlediklerini büyüyünce hatırlayıp kullanabilecekler mi, ezberledikleri onca şeyin onlara bir faydası dokunacak mı? Yoksa sadece beyinlerini daha sonra unutacakları birçok şey için boş yere dolduruyorlar mı?

Okulda başarılı olmak için çoğu şeyi ezberlemen gerekiyor. Anlayarak da öğrenebilsin fakat bunun için vakit harcaman ve uğraşman gerekiyor. Ve sen bir şeyi anlamaya çalışırken sana aptalmışsın gibi bakabilirler. Bu da seni caydırır ve sen de ezberlemeye başlarsın. Elbette bir şeyleri ezberlemenin de faydaları var. Ezberlemek beyninizi aktif kılıyor. Ezberlediğiniz şeyleri bir süre sonra unutsanız da tekrar göz gezdirdiğinizde hatırlayabilirsiniz. Ayrıca ezberlemek bir şeyi anlamaktan daha kolay. Fakat her ne kadar zor da olsa bir şeyleri anlamak sizin ufkunuz genişletir. Anlaşılan bilgi kalıcı olur. Eğer bir şeyi anladıysanız yarı yolda kalmazsınız, ezberlemenin aksine. Yani anlayarak öğrendiyseniz hem akademik  olarak başarılı hem de ilerleyen zamanlarda hayatınızda da başarılı olabilirsiniz. Madem anlamanız lazım bir şeyi nasıl anlarsınız? Okullar sizin anlamanız için gereken şeyi yapıyorlar mı? okullar sizi hayata iyi hazırlayabiliyor mu?


Hiçbir şey öğretildiği gibi kolay değil. Öğretileni anlamak için gerçekte onun nasıl işlediğini görüp hazırlıklı olman lazım. O yıllarca sahip olmak istediğin işi yapmaya başlayınca onun gerçek yönleri seni şaşırtmamalı. Yani uygulamalı öğretilmesi lazım.

Sana eğer bir şey uygulamalı öğretiliyorsa o şeyi hem anlarsın hem de hazır olursun. Bilgin daimi olur. Herkesin asla unutamadığı bir öğretmeni vardır. Ya bu öğretmen çok katı olduğundandır, ya da onlara bir çok şey kattığı içindir. Bizim konumuz o bize çok şey katan öğretmen. Herkesten daha çok çalışır bize bir şeyler öğretmek için. Okula bir sürü şey getirir, size her şeyi öğretir. Onun anlattıklarını veya onu yıllar geçse de unutamazsınız. Aslında yaptığı şey sizin konularınızı anlamanızı sağlamaktır. Örneğin; eğer fizik dersini anlayamıyorsan ve o anlatılanları uygulamalı görsen fizik dersleri senin için bir işkence olmaktan çıkar.

Ya da sana acil bir durumda yapman gereken bir çok şey anlatılır. Bir yangın çıktığında ne yapmalısın, depreme karşı ne tür tedbirler almalı, nasıl kendini korumalısın, ağaçlar olmazsa hayatımız nasıl olurdu ve tonlarca şey anlatılıyor. Hepsinde ne yapılması gerekildiği sana anlatıldı. Peki ya evinde çalışıp, çalışmadığı  kontrol edilmiş bir yangın tüpü var mı? Evindeki her şey duvara sabitlenmiş durumda mı? Ağaçların ne kadar önemli olduğunu bilmene rağmen hiç ağaç ekmedin mi, hala geri dönüşüm için çok da yardımcı olmuyor musun?  Muhtemelen hayır. Peki bunları gerçekten anlamış mıydın? Belki bir similasyon yapılabilirdi bunlarla ilgili. Mesela İstanbul’da bir yangın similasyon merkezi bulunmakta.

Ya da yakın zamanda olan depremlerden sonra bir çok kişi depreme dayanıklı evler aramaya başladı. Yani insanlar gerçekten bunları anlamaya yeni başladı. Halbuki onlara okullarda bunlar yüzlerce defa söylendi. Yani buradan okulların bizi hayata hazırlayıp hazırlamadığını çıkarabiliriz.

Kağıt üzerindeki şeyle gerçek hayattaki şey aynı olmuyor. Birçok okulun bizi mesleğimize hazırlamak için ezberlettiği onca şeyi anlayamadığımız için birden hayalimizdeki mesleği yapmaya başlayınca şok oluyoruz.Bu demek oluyor ki okullar bizi hayata iyi hazırlamıyor.

(Visited 30 times, 1 visits today)