girl wearing school uniform clipart

OKULDA ÜNİFORMA GİYİLMESİ Mİ YOKSA GİYİLMEMESİ Mİ?

Okullarda üniforma giyilmesi aslında tartışmaya çok açık bir konudur. Kimi okullar üniforma giyilmesini zorunlu tutarken, diğer okullar ise üniformaların giyilmemesinde bir sıkıntı görmüyor. Doğruyu söylemek gerekirse, üniforma giymenin hem olumlu hem de olumsuz yönleri vardır. Peki bunlar nelerdir?

Öncelikle, olumlu yönlere bakacak olursak okullarda üniforma giymenin en önemli özelliklerinden biri güvenliktir. Üniforma giyilmesi, okul içindeki ve okul dışındaki insanların birbirinden ayırt edilmesini sağlar. Bu okula kimin girip çıktığını ayırt etmek için önemlidir. Bu nedenle okullarda üniforma giyilmesi güvenlik açısından büyük bir avantaj sağlar. Güvenliğin yanında disiplin ve düzeni de es geçemeyiz. Okulların belirli bir üniformasının olması öğrencilerin disiplini ve düzen açısından çok önemlidir. Öğrenciler okulun bu kuralına uymaları gerektiğini anlamalıdır, ayrıca belirli günlerde (beden eğitimi, kulüp) öğrencilerin eşofmanla gelmesi veya farklı bir formayla gelmesi gibi düzenlemeler vardır. Genellikle okullarda üniformalar beden eğitimi dersleri ve beden eğitiminin olmadığı günler farklıdır. Bu nedenle öğrencileriin bu düzeni oturtturması oldukça önemlidir. Biraz da öğrencilerin gözünden bakmak gerekirse üniforma giyimi şu konuda çok avantajlı bir durum; her sabah ne giyeceğim diye düşünmemek. Çoğu kişi üniforma olmasaydı sabah ne giyeceğim diye düşünmeden duramazdı ve bunu genelde öğrenciler olarak büyütmeyi çok seviyoruz. Yani üniformanın olması sabahları vaktimizi boşa harcamamıza engel oluyor.

Peki sadece üniforma giymenin olumlu yönleri mi var? Hayır tabii ki. Üniforma giymenin ne kadar fazla olumlu yönü varsa bir o kadar da olumsuz yönü var. Aileler tarafından gelen en büyük şikayetlerden biri ise okul üniformalarının finansal olarak aileleri zor durumda bırakması. Çoğu okul üniformalarını belli bir miktar karşılığında satıyor ve maalesef her ailenin sosyoekonomik durumu aynı olmadığı için zorluk yaşanabiliyor. Finansal yük dışında bir de konfor eksikliği var tabii ki. Her öğrenci giydikleri üniformayı rahat bulmuyor. Kullanılan kumaşlar bazı öğrencilerde kaşınmaya ve tahrişe neden olabiliyor. Bu noktada mevsimsel değişiklikler ve kişinin kendi tercihine göre üniforma rahatsız edici olabiliyor. Her ne kadar üniforma giymenin öğrencilerin disiplinli olmasını sağlaması üzerinde durmuş olsam da, öğrenciler ünforma giydikleri zaman kendi yaratıcılığını ortaya koyamıyorlar. Her hafta hemen hemen aynı üniformalar giyildiği için öğrenciler kendi yarattığı kombinleri ortaya koyamıyorlar. Bu nedenle bir nevi öğrencilerin yaratıcı olmalarını engelliyor üniforma giyimi.

Sonuç olarak, okullarda üniforma giyilmesi hem olumlu hem de olumsuz yönlere sahiptir. Disiplin ve güvenlik gibi avantajlar sunarken, ifade özgürlüğünü sınırlamak ve bazı öğrenciler için rahatsızlık yaratmak gibi dezavantajlar da taşır. Dolayısıyla, her iki açıdan da bakıldığında, üniforma uygulaması bazı okullarda düzeni sağlamak için etkili olabilirken, bireysel yaratıcılık ve kişisel özgürlüklerin ön planda olduğu okullarda tartışmaya açık bir konu olarak kalmaya devam edecektir.

(Visited 2 times, 1 visits today)