Okul Bizi Hayata Hazırlar Mı?

Okul, sözlük anlamıyla her türlü eğitim ve öğretimin toplu olarak yapıldığı yerdir ve okul hayatı gençlik yıllarının büyük bir bölümünü kapsar. Hayatın en değerli bunca yılını kaplayan bu dönem, bizi geleceğe hazırlayan en önemli fırsattır esasında. Peki, okul bizi gerçekten hayata hazırlıyor mu?

Özellikle ortaokul ve lise yıllarında genelde test ve teori üzerinde eğitimler veriliyor. Bir bilgiyi gerçek hayatta nasıl kullanabileceğimiz ya da bir konunun gerçek hayattaki örnekleri, karşılaşacağımız sorunları nasıl çözeceğimiz öğretilmiyor. 

Bunun dışında öğrenci yeteneklerine göre yönlendirilmediği ve eğitilmediği için daha üniversite tercihini yaparken bocalıyor. Çünkü yeteneklerinin farkında olamıyor ve sevdiği, yapabileceği bir meslek eğitimi yerine puanının yettiği bir üniversite programına yöneliyor. 

Ortaokul ve lise eğitiminde, mutlu bir birey olma yerine sınavlarda birinci sırada olma hedefi öğrencinin önüne konuluyor. Dolayısıyla dersler ve ödevlerden başını kaldıramayan öğrenci, sosyal faaliyetlerden mahrum kalıyor, hobilerini geliştirmeye zaman bulamıyor. Tek hayatı ev ve okul haline dönüşüyor, kendini keşfedemiyor.   

Bu yüzden benim fikrime göre, okul bizi hayata hazırlamıyor, sınavlara hazırlıyor. 

Bence bizim eğitim sistemimizde, ister lise ister üniversite olsun kişi, yukarıda saydığım nedenlerle ne yazık ki hayata hazır olarak mezun olamıyor. 

Mesela, okullarda paramızı nasıl tasarruflu kullanabileceğimiz, arkadaşlık ilişkilerimizi nasıl yürütmemiz gerektiği ya da nasıl yemek yapıldığı, nasıl dikiş dikildiği öğretilmiyor. Çok eskilerde ortaokullarda el-işi tarzında eğitimler veriliyormuş ve kişinin günlük hayatında gerekli olan biçki-dikiş, örgü, tamirat vb şeyler öğretiliyormuş. Şimdi ise hayata ve üretime dair hiçbir eğitim yok gibi. Elbet matematik derslerinde para ile ilgili problemler çözülüyor fakat bize o parayı nasıl kullanmamız gerektiği anlatılmıyor. Ayrıca okullarda öğrenciler sadece test notları üzerinden değerlendirilirken gerçek hayatta okulda alınan notların hiçbir anlamı olmuyor ve değerlendiriliş şeklimiz davranışlarımıza göre yapılıyor.

Konuyu başka bir yönden değerlendirirsek okullarda öğrenciler gerçek hayata hazırlanmanın aksine gerçek hayattan uzaklaştırılıyorlar. Sadece dersler ve notlara yoğunlaşan öğrenciler, okul bitince hayatlarıyla ilgili ne yapacaklarına karar veremiyor ve boşluğa düşüyor. Okul hayatlarında sadece test çözmüş öğrenciler mezun olduklarında bir evi nasıl çekip çevireceklerinden, iş hayatlarını nasıl yürütmeleri gerektiklerinden bihaber oluyorlar. Yeteneklerine göre bir meslek seçmedikleri için sevmedikleri bir işle uğraşmak durumunda kalıyorlar ve çoğu kez işlerinde de başarısız oluyor. 

Öğrencilere hem eğitim verip hem de hayata hazırlayabileceğimiz bir sistemi, yaratıcı ve yenilikçi bir düşünme tarzına sahip, eleştirel bakış açısını kullanabilen, kendine özgü öğrenme yollarını ve araçlarını keşfeden bireyler yetiştirmek için okulların eğitim sistemlerinde birtakım değişiklikler yapılması gerekiyor. Eğer bize daha yararlı olacak dersler konulursa ve eğitim sistemimiz sadece teori üzerine kurulmazsa okul bizi hayata hazırlayan bir yer haline gelebilir.

 

Kaynakça:

 

(Visited 3.409 times, 1 visits today)