Kıymetli tiyatro sanatçımız Münir Özkul’un Hababam Sınıfı filminde söylediği unutulmaz replikteki gibi “Okul, sadece dört tarafı duvarla çevrili, tepesinde damı olan yer değildir.Sırasında bir orman ,sırasında bir dağ başı. Varsın tepesinde çatısı yanında olmasın dört duvarı.Öğrenme ve öğretme aşkının olduğu her yerdir okul.
Söylemek ne kadar üzücü olsa da kısa süre önce olan depremin birçok şehri yıktığını bilmekteyiz. Fakat şehir ve okullar yıkılsa bile eğitim ve öğretim hala devam etmektedir. Gerek çadırlarda gerekse konteynır sınıflarda, gemilerde idealist öğretmenlerimiz bakanlık tarafından okullar tatil edilse bile zor şartlar altında eğitim öğretime devam etmekteler. Birçok öğrenci ve öğretmenimiz en yakınlarını kaybetmiş olsalar da öğrenmeye ve öğretmeye ara vermeden devam ediyorlar.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz sözünde de belirttiği gibi ‘’Eğitimdir ki bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır;ya da esaret ve sefalete terk eder.’’Aslında o kadar güzel ifade etmiş ki Atamız ,bu sözünün hepimizin kulağına küpe olması gerekir.Şartlar ne kadar kötü olursa olsun vazgeçilmez olan tek unsur eğitim olmalıdır.Bunun için de öğrenme ortamı sadece okuldan ibaret değildir.Kendini geliştirebileceğin farklılıklar katabileceğin her yerdir.
Benzer bir durumu çok yakın bir zamanda pandemi sürecinde tüm ülkece tecrübe ettik. Hepimizin evi, odası aynı zamanda okulumuz oldu. Başlangıçta kimileri bu şekilde eğitime çok karşı olsalar bile görüldü ki uzaktan eğitim yoluyla özverili öğretmenlerimiz bize eğitimin sadece okulda olmayacağını gerektiğinde evimizin de okul olabileceğini gösterdiler.
Dağ köylerinde yaşayan bazı çocukarın yine pandemi sürecinde canlı derse girebilmek için evlerinden kilometrelerce uzaktaki tepelere çıkıp ders işlediklerine şahit olunca anladık dağ başlarının da okul olabileceğini.Zor şartlarda yaşayan eğitimde fırsat eşitliğinden çok uzak bu kardeşlerimizin öğrenme azmi ve gayreti hepimizi çok derinden etkiledi. ve aynı zamanda ülkemiz için umutlanmamıza sebep oldu.
Rusya ve Ukrayna arasında savaş devam ederken ülkenin birçok yerinde sığınaklarda bile olsa halen eğitime devam ediliyor.Yani yeri geldiğinde sığınaklar okul olabiliyor.
Bazıları içinse hayattır en güzel okul.Çünkü öyle yoğurur,öyle eğip büker ki seni ondan öğrendiklerini değme okullarda öğrenemezsin.O yüzden alaylı diye bir tabir vardır lugatta.Yani hayat okulundan öğrenen.Kimileri için sokaklardır okul,kimileri için çıraklık yaptıkları tamirhaneler,berber dükkanları,mutfaklar,tiyatrolar ve sayılabilecek daha birçok yer…
Eğitim öyle bir olgudur ki; savaşta,pandemide,doğal afette yani her ne olursa olsun devam etmelidir çünkü bütün bu olumsuz şartlardan kurtuluşun tek çaresi eğitimdir.