Dünyanın dört bir yanında, belirli yaş aralığındaki gençler ve çocuklar, okula gidip müfredatlarında verilen bilgileri öğrenmeye çalışıyorlar. Tabii okullar da öğrenip öğrenmediklerini sınavlar ile sınıyorlar. Sınavlar da, onların hayatlarında başka yollar oluşturuyorlar. Sınav puan ve derecelerine göre, onlara yeni okullar, yeni iş imkanları gibi yeni imkanlar oluşturuyorlar. Anlayacağınız üzere sınavlar bir öğrencinin kariyerinde neredeyse en etkili kriterler. Sınav verilerine göre de istatistikler elde ediliyor. Bu istatistikleri, daha başarılı bir eğitim sistemi için kullanıyorlar. Bu yazıda, hangi istatistiklerin kullanılması gerektiğini, hangilerinin ise etik dışı olduğunu ele alacağım. İyi okumalar.
Öncelikle, eğitimi yüksek düzeyde etkileyen faktörleri sıralayacağım, bunlar:
Ev ekonomisi
Anne-Baba yönlendirmesi
Kardeş sayısı
Motivasyon
Sorumluluk duygusu
Öz güven
Öğretim materyalleri
Yukarıda gördüğünüz kriterler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sıraladığı en önemli faktörler. Ev ekonomisi; yani internet, bilgisayar, kırtasiye araç gereçleri, eğitimi çok büyük bir şekilde etkiliyor. Aynı şekilde, eğer anne ve baba, iyi eğitim almışlar ve kültürlü bireyler ise, çocuğun eğitimde daha başarılı olduğu görülüyor. Anlaşılacağı üzere kardeş sayısı arttıkça aile ilgisi azaldığı için, başarı da azalıyor. Motivasyon ise en büyük faktörlerden biri, öğrenci öğrenmek için ne kadar istekli olursa, o kadar başarılı oluyor. Sorumluluk duygusu ve iç güdüsü, öğrenciye verilecek ödevlerin öğrenci için ne kadar etkili olduğunu direkt olarak etkileyeceği için, o da önemli bir faktördür. Öğrencide her ne kadar sorumluluk duygusu ve motivasyon olsa da, öz güveni olmaz ise, sınavlarda gerilir ve kendi seviyesini girdiği sınavda gösteremez. En az diğer etkenler kadar etkili olan materyal faktörü, öğrencinin asıl eğitimi alacağı yer, yani okulunun imkanlarını gösterir. Okul materyallerinin diğer öğrencilerden daha fazla.
Şimdi asıl sorumuza gelelim, kısaca özetlemek gerekir ise, yukarıda ki faktörler herkesin elinde olmasa da, çoğu elde edilemez imkanlar değil. Eğer öğrencinin ailesi fakirse, burs almak onun için bir motivasyon olur. Bu yüzden öğrencileri, kendi ellerinde olan şeyler için derecelendirmesinde bir sıkıntı görmüyorum, ancak eğer işin içine cinsiyet gibi öğrencileri ellerinde olmayan bir faktörden dolayı yargılayamayız. Çünkü, öyle olmasa bile, daha az başarılı olan cinsiyet, başarısızlığını cinsiyetine bağlayıp pes edebilir. Bu yüzden öğrencileri, cinsiyetleri için ikiye bölemeyiz.