Öfkemizi Sınırlandırmak

Bu yazıda günümüzün en büyük problemlerinden biri olan öfkeden bahsetmek istiyorum. Ne yazık ki tahammül sınırlarımız fazlasıyla azalmış durumda ve bu nedenle öfkemiz hemen devreye giriyor. Çevremizde olanlar bazen bizi oldukça şiddetli birer insan haline getirebiliyor. Bu yazıda öfkemizi nasıl kontrol edebileceğimize ve öfkenin ne olduğuna değinmek istiyorum.

Öfke bilindiği üzere olumsuz ana duygularımızdan biri. Bir şey bizi incittiğinde, haksızlığa uğradığımızda ya da farklı bir durumda kaldığımızda öfke duygumuz yükselebilir. Bazen bu duyguyu abartır ve gereğinden fazla sinirleniriz. Kendimizi kontrol edemeyiz. Sonrasında ise pişman olma ihtimalimiz çok yüksektir. Peki bu pişmanlığı yaşamamak, gereğinden fazla tepki vermemek, fazla tepki vermeye alışmamak için neler yapabiliriz? İlk ve hatta tek yapmamız gereken “öfke kontrolü” konusunda uzmanlaşmak. Öfkemizi kontrol etmeyi öğrendiğimizde olaylar fazla büyümeyecektir. Peki bu kontrolü nasıl sağlayacağız?

Öncelikle öfke hakkında çoğu şeyi kavramanız gerekir. Öfkenizin nelere yol açabileceğini bilmelisiniz. Öfkelendiğiniz problemi sizi dinleyecek bir arkadaşınıza anlatabilirsiniz. Bu sizi rahatlatacaktır. Bir diğer çözüm ise alternatif düşüncenizi geliştirmektir. Bunu yaptığınızda ise olaylara bakışınız değişir ve öfke kontrolünüzü sağlarsınız. Ya da bir diğer çözüm vermeniz gereken tepkiyi adaletli bir şekilde vermek. İyi de olsa kötü de olsa tepkilerinizi eşit şekilde verebilmeniz gerek. Ayrıca öfke dolu ortamlardan uzak durmak en doğrusu. Elbette ki başa çıkamayacağınız kadar büyük bir öfke probleminiz varsa bir uzmanla görüşmeniz gerekmekte.

Öfke bazen istemsizce abartılan bir duygu. Bazen bende öfkemi kaybediyorum ve olacakları düşünmeden hareket ediyorum. Sonrasında ise aşırı pişmanlık duyuyorum. Eskiden daha da kızgındım ve çok çabuk sinirlenirdim. Ailem bu tavrımı hiç sevmezdi. Zamanla ise çevreme alışmaya başladım. Etrafımda gerçekleşen olaylara farklı bakmaya, kabullenmeye başladım ve artık aşırı sinirlenmelerim azaldı. Elbette bu alışma sürecinde birtakım zorluklar yaşadım. Ama unutmayın “her dönüşüm kolay değildir!!!” Bu nedenle zaman içerisinde kendinizle başa çıkma yollarını bulmalı, tavırlarınızı oturtmalı ve çevrenizde gerçekleşen olayları doğal kabul etmelisiniz. Eğer bu olayların sadece sizin başınıza gelmediğini kavrarsanız işiniz kolaylaşacaktır…

öfke ile ilgili görsel sonucu İlgili resim

(Visited 149 times, 1 visits today)