Nükleer Silahlardan Barışa

Atom bombaları ve nükleer silahlar uzun yıllar boyunca üzerinde konuşulan ve tartışılan hassas konulardan biridir. Kötü amaçla veya yanlış kullanımı milyonlarca insanın ölümüne ve doğada geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Buna rağmen atom bombalarının üretimini savunanlar da bulunuyor. Peki böyle ölümcül bir silahın neyi savunulabilir?

Nükleer silahlar günümüzde bir yere en büyük hasarı yaratabilecek silahlardır. 1945 yılında Japonya’nın Hiroşima kentine atılan atom bombası, o zamanın teknolojisi ile, şehrin 13 kilometrekare alanını yok etmiş ve 180000 kişinin de ölümüne sebep olmuştur. Bu büyük patlamanın etkisinin günümüzde hala görülebilmesi, nükleer silahların gücünün hafife alınmaması gerektiğini belirtiyor.

Atom bombası ve diğer nükleer silahlar patladığı alanda aşırı yüksek ısı, büyük bir radyasyon ve buna bağlı olarak ölümler, hayatta kalanlarda da mutasyonlar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Günümüzde onlarca nükleer silah karşıtı topluluklara rağmen (Greenpeace, Nükleer Bilgi ve Kaynak Servisi vb.) birçok ülkede aktif nükleer

 

silah bulunuyor. En fazla nükleer silah bulunan iki ülke Amerika Birleşik Devletleri (1750 aktif nükleer silah) ve Rusya (1790 aktif nükleer silah) olarak biliniyor. Dünya’da çok ciddi bir savaş çıkması halinde bu nükleer silahlar Dünya’nın tamamını yok edebilecek güce sahip.

Tabii ki nükleer silahların zararlı yönleri burada bitmiyor. Bu silahların üretimi ve bakımı her yıl milyarlarca dolar gerektiriyor ve bu paranın daha yararlı bir amaç için kullanılması olasılığını ortadan kaldırıyor. Bu negatif yanlarına rağmen küçük boyutlu atom bombalarının Dünya barışına katkı sağlayabileceğini savunanlar da bulunmakta. Bazı terör örgütleri birçok ülkede; bazı ülkelerde çok fazla, bazı ülkelerde daha az olsa da halka ve yönetime zarar veriyor. Bu teröristleri durdurmanın yolları kısıtlı olsa da yaşadıkları yerler belirlendiği takdirde, nükleer silahlar büyük bir tehdit olarak kullanılabilir ve kullanımı halinde hedeflenen bölge dışındaki yerlere çok zarar vermez. Bu silahların gücünün farkında olan örgütlerin teslim olması bu silahların varlığı durumunda daha olası bir hal alır. Nükleer silahların yapımı için yapılan araştırmalar neredeyse tüm bilim dallarından yararlanır ve bilim dünyasına bir ışık tutar. Bu pozitif yanlarından dolayı, küçük çaplı nükleer silahlar bazı bilim adamları ve yöneticiler tarafından destekleniyor.

Kısacası, nükleer silahlar insan sağlığına aşırı zararlı ve aşırı büyük bir bölgeyi saniyeler içinde yok edebilecek bir güce sahiptir. Bu güç İkinci Dünya Savaşı’nda kanıtlanmıştır. O günden beri nükleer silahlar ile ilgili sahip olduğumuz bilgi artmış ve nükleer silahlanmaya karşı hareketler başlamıştır. Bu hareketlere rağmen Amerika ve Rusya gibi devletler hala yüzlerce aktif nükleer silah barındırmaktadır. Bu silahlar insan sağlığına tehdit oluşturuyor ve ekonomik olarak ülkeleri geriye çekiyor ancak bazen de barış amaçlı kullanılabiliyor. Belirli örgütlere karşı yapılabilecek tehditler ve bu silahların yapımında elde edilen yeni bilgiler bilim dünyasına yardımcı oluyor.

(Visited 19 times, 1 visits today)