Sanayileşme, teknolojik gelişmeler, nüfus artışı gibi birçok etken insanoğlunun enerji ihtiyacını gitgide arttırmakta ve bu artan enerji ihtiyacını karşılamak için sıkça kullanılan fosil yakıtların çevreye olan zararlarından ve tükenebiliyor olmalarından dolayı yüzyıllardır başka enerji kaynakları aranmakta. Çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarına örnek olarak güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji ve hidrolik enerji verilebilir ancak bu enerji kaynakları fosil yakıtlara göre oldukça maliyetli ve yetersiz kalmıştır. Gezegenimize zarar veren fosil yakıtların yerini alabilecek başka enerji kaynaklarından biri ise nükleer füzyon enerjisi.
Nükleer füzyon enerjisi iki atomun çekirdeğinin yüksek ısı ve basınçta birleşmesi ile oluşmakta ve çevreye karbondioksit salmadan fosil yakıtlardan olan kömür, petrol veya doğalgazdan birim kütle başına yaklaşık 4 milyon kat daha fazla enerji açığa çıkarmaktadır. Yıldızlarda da gözlemlenen nükleer füzyonun çalışma prensibi ile atomların çekirdeklerini birleştirmek için gerekli ısı ve basıncı sağlayan bir sistem kurulduğu taktirde nispeten ucuz materyallerden enerji açığa çıkarılabilir. Ayrıca bu enerji kaynağı kullanılırken zincirleme reaksiyonlar oluşmamakta yani nükleer füzyon kullanılırken Çernobil ve Fukuşima’da yaşanan felaketlere benzer bir felaketin oluşma riski yoktur.
Ancak rüya gibi gelen füzyon enerjisini sağlamak oldukça zor. Bilim insanları, Güneş gibi yıldızlarda görülen atom çekirdeklerinin birleşmesi ile oluşan reaksiyonun prensibini uzun süre önce çözse de bunu neredeyse yüz yıldır taklit etmeye çalışıyor. Birkaç ay öncesine kadar hiçbir deneyde bu reaksiyon sonucu oluşan enerji, reaksiyonu sağlamak için harcanan enerjiyi geçememişti. Birkaç ay öncesinde ise Amerikan bilim insanları reaksiyon sonucu, reaksiyon için harcanan enerjiden daha fazla enerji ortaya çıkarmayı başararak nükleer füzyon ile ilk kez enerji üretmiş oldu. Bu gelişme ile nükleer füzyon ile enerji üretmenin mümkün olduğu ve gelecekte nükleer füzyon enerjisi ile fosil yakıtları kullanmadan enerji ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz kanıtlandı.
Gelecekte nükleer füzyon ile insanların artan enerji ihtiyacı çevreye neredeyse hiç zarar verilmeden karşılanabilir, fosil yakıtlara bir daha ihtiyaç duyulmayacağı için küresel ısınma önemli ölçüde azaltılabilir. Hatta bu derecede bir enerji kaynağı ile bize şu an imkânsız gelen, filmlere konu olan teknolojik gelişmeler mümkün olabilir. Ayrıca her ne kadar nükleer füzyonu sağlayan sistemleri kurmak fazlasıyla maliyetli olsa da gelecekte bu sistemler başarılı bir şekilde kurulursa nükleer füzyon ile enerji üretmenin maliyeti oldukça uygun olabilir.
Nükleer füzyon ile enerji üretmek şu an çok zor olsa da gelecekte hem insanoğlunu hem de Dünya’yı olumlu etkileyebilir.