Nükleer Füzyon

Amerika’da yapılan nükleer füzyon denemesi tüm dünyanın ilgisini çekti. Tüm bunlardan bahsetmeden önce nükleer füzyon nedir onu anlatayım: Basit şekilde açıklamak gerekirse nükleer füzyon, iki atomu birleştirip enerji açığa çıkarmaktır. Buna bir örnek vermek gerekirse yaşam kaynağımız Güneş’ten bahsedebiliriz. Güneş’in merkezinde bulunan devasa miktarlardaki basınç ve sıcaklık, hidrojen atomu çekirdeklerini birleştirip helyuma çevirir. Bu tepkime sırasında ise bir elektromanyetik radyasyon olan ışık ve bolca enerji açığa çıkar. Nükleer füzyondan bahsetmişken nükleer fisyondan da bahsetmesek olmaz. Fisyon hali hazırda çok yaygın bir şekilde kullanılan bir tepkimedir. Fisyonda atom çekirdekleri birleştirmektense parçalanır. Nükleer fisyonun en yaygın kullanıldığı alanlar nükleer reaktörler ve nükleer silahlardır.

Nükleer fisyon dünyaya devasa zararlar vermiş olsa da enerji üretimi için çok önemlidir. Çoğu kişi nükleer füzyonun dünyaya daha fazla zarar vereceğini söylese de ben buna pek katılmıyorum. Bence nükleer füzyon savaşlarda kullanılsa bile pek fark etmez. Sonuçta insanlığın elinde hali hazırda tek bir hamlede tüm yaşamı yok edebilecek silahlar var. Fakat bu işin sadece savaş kısmı. Nükleer füzyonun doğaya ne kadar verebileceği zarar hakkında pek bir bilgimiz bulunmasa da füzyondan üretilecek enerji devasa olacaktır. Ben böyle dedim diye enerji krizi bitecek sanmayın. Enerji ne kadar fazla olursa olsun yine adaleti bir şekilde dağıtılmayacaktır çünkü bu devasa şirketlerin işine gelmeyecektir.

Tamam o kadar konuştuk bu füzyondan ama yakın zamanda kullanıma geçecek bir teknoloji değil bu. Çünkü Amerika’da yapılan test için harcanan enerji üretilenden çok daha fazla. Aslında üretilen demek doğru değil çünkü sorun olan ley enerji açığa çıkarmak değil, açığa çıkan enerjiyi toplayabilmek. Füzyon reaktörlerinde kullanılan basınç ve sıcaklığı da tam ayarlayabilmiş değiliz. Fakat bilim buna da bir çare bulur elbet.

(Visited 21 times, 1 visits today)