Nükleer Enerji Geleceğimiz Mi?

Nükleer füzyon, adından biraz korkulan bir terim. Haklı olarak korkutuyor, sonuçta insanlar zamanında yaşanan nükleer teknoloji felaketleri yüzünden nükleer teriminden korkuyor. Nükleer füzyon ise kontrol altına alınamazsa felaketler doğurup, canlılara, doğaya ve mülklere uzun vadede zararlar verebilecek bir teknoloji değil. O, tehlikeler doğurabilecek ve zamanında fena felaketlere sebep olmuş teknoloji nükleer fisyon teknolojisidir. Aslında nükleer fisyon da oldukça yararlı bir teknolojidir ve hala nükleer santrallerde kullanılır. Nükleer füzyonun daha iyi olmasının sebebi ise nükleer füzyonun doğaya zarar verememesi ve daha verimli olmasıdır. Tabi ki de bu kadar iyi olmasının da eksi yanları bulunmuyor değil. Biz hala nükleer füzyonu kontrol altına almayı hala başaramadık. Şu an yaptığımız nükleer füzyon denemeleri çevreye zarar vermiyor, ancak hiç verimli değil. Yaklaşık olarak gerçekleşmesi için gerekilen enerji miktarı kadarını üretebiliyor. Peki bu nükleer füzyon nasıl oluyor, ve nükleer fisyondan farkı nelerdir?

Nükleer füzyon adından da anlayabileceğiniz gibi nükleer yani atom altı bir olay. Atomlar içlerinde birbirine sımsıkı bağlı protonlar ve nötronlardan oluşan oldukça güçlü ve pozitif yüklü bir çekirdeğe ve o çekirdeği çevreleyen negatif yüklü bir elektron bulutuna sahiptirler. Nükleer füzyon olayında 2 atomun çekirdeği birleştirilir ve ortaya devasa miktarda bir enerji açığa çıkarılır. Tabi ki de bu iş söylendiği kadar kolay gerçekleşmiyor. 2 atomun çekirdeği de pozitif yüklü olduğundan birbirini iter. Bu bahsettiğim itme kuvveti atom çekirdeğinin boyutuna göre oldukça orantısız bir biçimde güçlü bir itme kuvvetidir. Yani 2 atom çekirdeğini birleştirmek oldukça güç bir iştir

. Bunu gerçekleştirmek için 2 atom çekirdeğini birbirine inanılmaz hızlarla çarpıştırmak gerekir. Atom çekirdeklerini bu kadar hızlandırmak için de milyonlarca derecelerde sıcaklıklara ihtiyaç vardır. Bu sıcaklıklarda atom plazma haline geçer. Yani atomun elektron bulutlarındaki elektronlarla atom çekirdekleri birbirinden ayrılır ve atom çekirdekleri çarpışmak için uygun hale gelir. Kısaca nükleer füzyon, yaklaşık olarak kendisini oluşturmak için gerekilen enerji kadar enerji üretebilir. Bu işlem başarısız olduğunda ise füzyon sırasında oluşan milyonlarca derece sıcaklıktaki plazma bulutu soğur, radyasyon yayan bir nükleer patlama olmaz. Ayrıca içinde kullanılan radyoaktif elementler doğaya saçılabilir. Bu gözünüzü korkutmasın, nükleer füzyonda kullanılan element miktarı çok çok azdır ve şu anki diğer enerji üretme yöntemlerine göre çevre zarar bile vermiş sayılmaz.

Nükleer fisyon ise farklıdır. Nükleer fisyonda 2 atom çekirdeği birleştirilmez, 1 atom çekirdeği ayrılır. Bu işlemi gerçekleştirmek için milyonlarca derece bir sıcaklık gerekmez, sadece atom çekirdeğini güçlü bir şekilde sarsacak ve çok spesifik bir frekansta titreşecek bir titreşime ve kararsız olduğu için kolayca parçalanabilecek bir atom çekirdeğine ihtiyaç vardır. Bu titreşim çoğu zaman spesifik olarak üretilmiş bir patlayıcıyla sağlanır ve bu çekirdek çoğu zaman uranyum-235 çekirdeğidir. Atom çekirdeği titreştikten sonra kırılır ve parçalara ayrılır o parçalardan kopan nötronlar diğer çekirdeklere çarpar ve onları da kırar. Böylelikle zincirleme bir tepkime başlar. Bu tepkime deli gibi enerji açığa çıkarır ve oluşması için çok fazla bir enerji gerekmez. Bunun da eksisi ise çevreye zararlı olabilmesidir. Tepkime sırasında bir şeyler yanlış giderse tepkimede kullanılan ve çok radyoaktif olan uranyum patlama oluşturabilir. Bunun yanında ise asıl tehlike olan radyasyonunu etrafa saçar ve çevreyi zehirler.

Bana göre ise nükleer füzyon da nükleer fisyon da geleceğimiz için çok yararlıdır. Diyebilirsiniz ki nükleer fisyon zararlı değil miydi? Az bir ihtimalle de olsa nükleer fisyon sıkıntı çıkarıp çevreye zarar verse de bu zarar şu anki enerji elde etme yöntemlerinden çok daha az zarar verir. Nükleer füzyonun ise eldesi şu an verimsiz ve zor bir yöntem ama bence insanlığın asıl geleceği nükleer füzyonda yatıyor. Çünkü bu yöntemi verimli bir şekilde kullanmayı becerebilirsek yaklaşık 1 bardak kadar sudan 1 varil petrol kadar enerji elde edebileceğiz. Yine nükleer füzyonu şu an kullanamamız size nükleer füzyonu bir hayal gibi göstermesin, her geçen gün daha verimli füzyon çarpıştırıcıları üretiliyor. Yaklaşık 100 yıl kadar bir süre sonra füzyonu verimli bir şekilde kullanabiliriz. Şu an ise fisyon teknolojisini kullanabiliriz. Fisyon teknolojisi biraz pahalı ama diğer kullandığımızı yöntemlere göre daha yeşil ve ölüm riski daha az bir yöntem.

 

(Visited 22 times, 1 visits today)