NEYE GÖRE KİME GÖRE BAŞARI?

Hayat sadece akademik başarıdan ibaret değildir. Hatta akademik başarının hayat başarısı için yeterli olmadığını, küçük bir yeri kapsadığı düşünüyorum. Neden mi?

Akademik başarı, hayatta da başarılı olunacağının kriteri değildir. Evet, mesleki kariyer için eğitim gereklidir, kültürlenmek için eğitim gereklidir, yaşadığın topluma, ülkene, ailene daha faydalı olabilmek için eğitim gereklidir. Ancak aldığın eğitim süreçlerinde mutlaka, akademik başarının da en yüksek notlarda olması gerekmez. Aslında ben bazen düşünüyorum da, kime göre neye göre notlar en yüksek en düşük olarak değerlendiriliyor? Ben öğrenciye göre değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Benim potansiyelime göre belki ben en yüksek notları alıyorum. Bana göre değerlendirilse ortalamanın altında kalmak diye bir yorum zaten yapılamayacaktır. Ama öğretmenlerimiz, okulumuz, ailemiz hep bizi bir şeylere göre kıyaslıyor. Öyle olunca da akademik başarı önem kazanıyor ve notlarımızın ortalamanın altında kalmaması gerekiyor. Çünkü onlar için ortalamanın altında kalması, o eğitimin bizlere faydası olmadığı, öğrenemediğimizi düşündürüyor.  Ancak ortalamanın çok üzerinde olması, en yüksek notlara sahip olmamız o dersi çok iyi öğrendiğimizi mi gösteriyor? Bence göstermiyor. Öğrenmenin notlarla, rakamlarla ölçülmemesi gerekir.

Derslerimizde çok yüksek notlar almak için, istediğin halde zaman bulamadığından spor yapamamak, sanatla uğraşamamak bence çocuğun geleceğini daha fazla etkiler. Çünkü çok iyi bir sporcu olabilecekken olamayacak, çok iyi bir sanatçı olabilecekken olamayacaktır. Derslerdeki yüksek başarıdan daha çok, ortalama bir başarı ile diğer yeteneklerimizin de açığa çıkartılması gerekir. Onlara da zaman ayırabilecek bir yoğunlukta olmamız gerekir. Çok ödev verilmemesi gerekir. Öğrenciyi rahatlatan, keyif veren, hoşlandığı aktivitelere de zaman ayırabilmesi onu mutlu eder, iyi hissettirir. Mutlu olacağın aktivitelerin içerisinde olmak derslerimize de olumlu katkı sağlayacaktır.

Bence sınıfın en iyisi olmak zorunda değilim, notlarım çok kötü olmadığı sürece ortalama notlara sahip olmak da iyidir, diğer becerilerimi öğrenmek için yeterli boş zamanı ancak bu şekilde yaratabiliyorum. Hayat sadece akademik gelecek ve derslerimizden ibaret değildir. Hayat spordur, hayat sanattır, hayat sosyalliktir, hayat oyundur, hayat müziktir, hayat ailedir, hayat arkadaşlardır, aslında hayat mutlu olduğunda vardır. Mutlu edecek şeyleri kaçırmamak, diğer becerilerimizi de keşfedebilmek için, dersleri ortalamanın altına düşürmeden boş zaman yaratabilmeye bakalım. Sloganımız, hayatı yakalamak için, derslerini boşlama ki ailen, öğretmenlerin mutlu olsunlar. Yarattığın boş vakitlerde yapmak istediğin aktivitelerin hepsini yap ki, mutlu ol, mutlu yaşa! Akademik başarını da, hayat başarına göre yorumla.

(Visited 18 times, 1 visits today)