Robotlar insan yapımı bir icattır. Genellikle önceden programlanmış metalden yapılan cihazlardır. Örneğin fabrikalarda insanlar için tehlikeli olan görevleri yaparlar. Günümüzde robotları en çok kullandığımız alan endüstriyel alandır. Robotlar sadece tehlikeli görevlerle kalmıyor. Günümüzde yerleri süpüren elektrik robotlar da vardır.
Fabrikada robotlaşma gün geçtikçe artıyor. Pek çok bilim adamı, robotların işin çoğunu insanlardan almasını bekliyor. Tıpkı sanayi devrimi sırasında yenilikçi tarım ekipmanlarının insanların ve atların yerini alması gibi, robotlar birçok iş için insanların yerini alacağı. Ancak, bu değişikliklerin ardından, yepyeni iş modelleri için yepyeni yollarla değer yaratması ve sunması için insanlara ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor. Robotlar gelişmeye devam etti ve artık evlerde oyuncaklar, elektrikli süpürgeler ve programlanabilir evcil hayvanlar olarak bulunabilirler. Günümüzde robotlar endüstri, tıp, bilim, uzay araştırmaları, inşaat, gıda ambalajlama gibi birçok alanda ve hatta ameliyat yapmak için bile kullanılıyor.
Endüstriyel robot, üretim için kullanılan bir robot sistemidir. Endüstriyel robotlar otomatiktir, programlanabilir ve üç veya daha fazla eksende hareket edebilir. Robotların tipik uygulamaları arasında boyama, montaj, sökme, baskılı devre kartları için alma ve yerleştirme, paketleme ve etiketleme, paketleme, ürün denetimi ve test yer alır. Malzeme işlemeye yardımcı olabilirler. Ayrıca Uluslararası Robotik Federasyonu’na göre 2020 yılında dünya çapında tahmini 1,64 milyon endüstriyel robot çalışıyordu. Örneğin bir fabrikada kot pantolon kesen lazerden, hasatta kullanılan insansız hava araçlarına, makinelerin gün geçtikçe daha fazla işte kullanıldığı inkar edilemez bir gerçek.
Neden robotlar? Robotların kullanılmasının nedeni, onları kullanmanın genellikle insanlara göre daha ucuz olması, robotların bazı işleri yapmasının daha kolay olması ve bazen bazı görevleri yerine getirmenin mümkün olan tek yolu olduğu oluyor. Robotlar, gaz tanklarının içini, yanardağların içini keşfedebilir, Mars yüzeyini veya aşırı sıcaklıkların veya kirli ortamların var olduğu yerlere gitmek için çok tehlikeli diğer yerleri gezebilir. Ama bunu insanlar yapamaz. Robotlar da aynı şeyi sıkılmadan defalarca yapabilir. Delebilirler, kaynak yapabilirler, boyayabilirler, tehlikeli maddeleri idare edebilirler ve bazı durumlarda robotlar bir insandan çok daha doğrudur – bu da üretim maliyetlerini, hataları ve tehlikeleri azaltabilir. Robotlar asla hasta olmaz, uykuya ihtiyaç duymazlar, yiyeceğe ihtiyaç duymazlar, bir gün izin almaları gerekmez ve robotlar asla şikayet etmezler. Robot kullanmanın pek çok faydası da budur.
Her şeyi özetlemek gerekirse robotlar her alanda hayatımızı daha büyük açıdan etkileyecek, her birimizi. Ama bu iyiliğimize de olabilir kötülüğümüze de. Gün geçtikçe insan nüfusu artıyor ve her şey iki katına çıkıyor. Daha çok insan daha çok robot demek gibidir.