Neden Üniforma

Bir öğrenci olarak günlük yaşantımın çoğunda üniforma giyiyorum. Çoğu öğrenci beğenmese bile bence üniformaların zararından çok faydası var. Üniforma ve buna benzer kurallar keyfi bir şekilde değil de genellikle öğrenciyi korumak için koyulmuş kurallardır.

Üniformaların en büyük yararı öğrencileri her anlamda eşitlemesidir. Özellikle devlet okullarında ve burslu öğrenci alan özel okullarda çocukların imkanları, yaşam şartları, sosyoekonomik durumları maalesef eşit değil. Daha az imkana sahip çocuklar üniformalar olmasa belki de başkalarının kılık kıyafeti yüzünden kendilerini kötü ve yetersiz hissedebilirler. Daha da kötüsü daha iyi durumdaki çocuklar kendilerini başkalarından daha üstün görmeye başlayabilir. Bu zorbalık, psikolojik yada fiziksel şiddet yada başkalarını dışlama gibi sonuçlar doğurabilir. Böyle durumlar iki tarafın da hayata bakış açısını değerlerini ciddi bir şekilde etkileyebilir. Tabii ki çocukların okulda kullandıkları eşyaları mesela defterler, kalemler, telefon, bilgisayar vb. bunlar arasında da elbette farklılıklar olacak  ancak üniforma bu olayların büyük oranda önüne geçiyor.

Aynı zamanda üniformalar vakitten büyük oranda kazanç sağlamaktadır. Çocuklar her sabah “Ben ne giyeceğim?” derdiyle uğraşmak yerine hızlıca hazırlanıp okula vaktinde gitmekte sıkıntı yaşamazlar. Özellikle yaş ilerledikçe gençlerde güzel gözükme isteği artar. Ayna önünde geçen vakit artar, derslere olan ilgi azalır. Üniforma bu isteği önünü biraz keserek gençlerin derslerine olan ilgisi arttırmaya çalışır.

Üniforma bir okulun kendini gösterdiği en iyi yerlerden biridir. Formanın duruşu, rahatlığı okulun prestijini ve öğrenciye verdiği değerin en iyi yansımasıdır. Toplu fotoğraflarda, okul gezilerinde ve törenlerde toplu ve nizami bir görünüm sağlar.

 Üniformaların en kötü özelliği genellikle rahatsız  olması ve kötü gözükmesidir. Günde 8-9 saat bir masada sadece oturmak için cidden rahat kıyafetler gerekiyor ancak üniformalar bu konuda başarılı sayılmazlar. Genellikle beden büyüdükçe boy artar aynı şekil  beden küçüldükçe boy da küçülür. Bu normal bedenlere sahip çocukların kendi bedenleri hakkında kötü hissetmesine neden olur. Okullarda tayt yasak olmasına rağmen okul eşofmanlarını giydiğinde üzerine yapışır ve aynı tayt gibi durur. Pantolonlar genellikle kızlar ve erkekler için aynı kalıpta üretilir bu da özellikle kızlar için oturup kalkmayı, hareket etmeyi ciddi anlamda zorlaştırır. Kullanılan çoğu kumaş alerjendir bu da çoğu çocuğa sıkıntı yaratır. Genel olarak kaliteli değildir ve okul ortamında çok rahat bir şekilde yırtılır.

Beştepe Kolejinin formaları amacına gayet uygun. Kızların ve erkeklerin formaları ayrı. Kumaşlar rahat. İçinde hareket etmek kolay. Ayrıca renkleri ve tasarımları çok güzel. Bunlar özel günlerde ve törenlerde güzel ve asil bir görüntü sağlıyor.

Uzun lafın kısası, bence her forma Beştepe Kolejinin forması gibi üretilebilir böylece çocuklar yada gençler artık forma giymekten şikayet etmez. Yine de ayda bir kere çocukların okul kurallarına uygun bir şekilde serbest kıyafetle  gelmeleri onlara güzel bir motivasyon verir

(Visited 7 times, 1 visits today)