Neden Okul Forması Giymek Zorundayız?

Okula giderken forma giymeyi seven var mı? Eminim ki birçok öğrenci okullardaki forma zorunluluğunu gereksiz buluyor ve forma giymemek için direniyor. Peki, neden okula giderken forma giymek zorundayız? 

Sabah erkenden uyanıp okula hazırlamak halihazırda zor bir süreçken bir de, “Bugün ne giysem?” derdinden kurtaran bir giysidir forma. Her gün ne giyeceğimizi düşünerek kaybedeceğimiz zamanı okul forması kurtarır. Kendi deneyimlerimden örnek verecek olursam, her sabah uyanıp forma giymek bana hazırlanırken fazlasıyla zaman kazandırıyor. Eğer okula her gün serbest kıyafetle gitseydim muhtemelen ne giyeceğime karar vermeye çalışırken her gün servise geç kalırdım.

Her ne kadar okul forması kurtarıcı bir kıyafet olsa da bizim için forma giymenin olumsuz yönleri de var. Bence okul formasının en olumsuz özelliklerinden biri rahatsızlık. Her gün okula pantolonla gelmek pek de rahat değil. Okula gelirken okul eşofmanımızı giymek pantolon giymekten çok daha rahat ve konforlu. Öğrenmeyi kolaylaştıran unsurlardan biri olan rahatlığı sağlamaya yardımcı olacak okul eşofmanlarını giymek bizi çok daha mutlu edecektir.

Okullarda forma giyilmesini en önemli sebebi eşitliktir. Tahmin edeceğiniz gibi herkesin maddi durumu aynı değil. Okula gelirken en önemli önceliğimiz dış görünüşümüz değil derslerimiz olmalıdır ve okul forması herkesin dış görünüş kaygısını ortadan kaldırır. Bazı öğrenciler lüks markalardan pahalı kıyafetler giyerken bazılarının durumu bu tarz lüks kıyafetler almaya elverişli olmayabilir. Kimsenin kendini kötü hissetmemesi ve böyle bir kaygıya girmemesi adına okullarda forma giyilmelidir. Okul forması uygulaması sayesinde zorbalığın önüne geçilebilir. Okul forması öğrenciler arasında eşitliği sağlar.

Ayrıca okul forması okulu bir bütün olarak gösterir. Herkesin aynı şeyi giymesi bir topluluk oluşturur. Okul üniforması aidiyet hissi uyandırır. Okul ruhunun oluşmasını sağlar. Öğrencilerin tek düze ve aynı görünmeleri aidiyet duygusunun oluşmasına katkı sağlar. Ayrıca okul forması sınıf içerisinde hiç dikkat çekmeyeceğinden dolayı daha verimli bir öğrenme ortamı oluşmasına katkı sağlar.

Okul formasının hem olumlu hem de olumsuz yönleri vardır. Okul forması her sabah hazırlanma telaşını azaltır. Okul forması pek de konforlu değildir fakat bu konu okul eşofmanı gibi alternatiflerle rahatlıkla ortadan kaldırılabilir. Okul formasının en önemli özelliklerinden biri öğrenciler arasında eşitliği sağlamasıdır. Okul forması sınıf ayrımı, statü farkı, dalga geçme ve alay etme gibi problemlerin çıkmasını engeller.  Öğrenciler okula dış görünüşü kaygısıyla gelmez, okul forması daha konforlu bir öğrenme ortamı yaratır. Okul forması öğrencilerde aidiyet hissiyatı uyandırır, bu sayede öğrenciler kendilerini bir toplumun parçası gibi hissederler. Kısacası okul forması bütünlüğü sağlar ve okul disiplinini arttırır.

 

(Visited 12 times, 1 visits today)