Müzik dinlemenin şüphesiz ki insan hayatında tartışılmaz bir yeri var. Ayrıca bir insan neden müzik dinler diye merak ediyorsanız size müzik dinlemenin türlü türlü nedenlerini sıralayabilirim: bazen modumuzu yükseltsin diye dinleriz, bazen ise bizi rahatlattığı için dinleriz veya can sıkıntımızı gidersin diye dinleriz ve bu hoş aktiviteyi daha da güzel yapan şey ise günümüz teknolojsi sayesinde sokakta metroda, evimizde kısacası her yerde tek bir tıkla istediğimiz müziği seçerek yapabiliyor olmamız.
Ayrıca her insanın müzik zevkide farklı tabii örneğin ben günümüzde çok dinlenen bir müzik türü olan pop müzik -insanı eğlendirmeyi amaçlayan hareketli müzik türü- dinlemeyi tercih ederim. Bir başkası ise Hip Hop kültürünün müziği olan rap müziği dinlemeyi sever. Diğeri ise Slow Müzik (Sılov) -yavaş müzik- dinlemeyi sever. Uzun lafın kısası dinlenilen müzik türü kişiden kişiye değişebilir. Peki ben bu örnekleri neden tekrarlayıp duruyorum çünkü Yapılan bir araştırmaya göre dinlediğimiz müziğin türü, hayatı algılama biçimimizi etkiliyormuş. Belki de bu cümle benim neden bu kadar hareketli, mutlu olduğumu açıklıyor gibi çünkü pop müzik dinliyorum, pop müzikler hareketli ve eğlenceli müzik türleridir ya da slow müzilk türü dinleyenlerin hayatı sakin, sessiz ve huzurlu yaşama isteği belki de bundan kaynaklanıyordur. Rap dinleyen bir kişinin ise haksızlıklara sessiz kalamaması da burdan geliyordur çünkü rap müzik ilk kez 1970 lerde siyahilerin kendilerine yapılan haksızlıkların yazılmasıyla çıkmıştı.
Kimi insanlara göre ise müziği hangi duygu durumuna girmek istiyorsak dinliyormuşuz yani bizim duygularımızı yönetmesine izin veriyormuşuz. Örneğin üzgün birisinin keyfini yerine getirmek için hareketli şarkılar açması ya da dertlerimiz hakkında konuşurken acıklı veya hüzünlü bir şarkı açarak insan kendini ağlatmak ister çünkü o kişi de biliyordur ki ağlamak duygularımızı -birikmişleri- boşaltmak yararlıdır.
Bazen de insan sadece dinlemek için dinler müziği altından özel bir sebep aranmamalıdır. Her pop müzik dinleyen eğlenmek, gülmek, mutlu olmak istemiyordur belki de sadece kulağında bıraktığı o hoş tını için dinliyordur ya da bazı rap müzik dinleyciler ise söyledğim özelliklere sahip olacak diye bir kaide yok belki de hızlı söylemeyle oluşan ritmi sevdikleri için tercih ediyorlardır bu müzik türünü veya slow müzik türünü tercih edenlerde sakin, sessiz yaşamıyor olabilirler. Uzun lafın kısası her ne olursa olsun ister müziği algımızı yönetmesi için dinlesek de ister sadece rahatlamak için dinlesek de boş verelim bu tantanayı ve kendimizi müziğin ahengine bırakalım.