Ne Haliniz Varsa Gülün

Hayat pek çok iyi anılardan ve bir o kadar da kötü anılardan ibarettir.Peki gülmeyi hayatının bir parçası yapan insanlar neden bu kadar mutlular ya da mutlu olmadıkları halde mi gülüyorlar?

Çevremizde onlarca olay olurken umutsuzluğa kapılmak gitgide daha da kolaylaşır oldu ama aslında bu kötü olaylara dahi biraz daha pozitif yaklaşıp hayatın keyfini sürersek ve ne halimiz varsa gülersek hayat hepimiz için daha güzel ve katlanılabilir olmaz mı?

Gülmek , neşemizi, mutluluğumuzu hatta enerjimizi paylaşmanın en eğlenceli yollarından biridir ama sadece bundan ibaret değil. Gülmenin  insan vücuduna hem ruhen hem de fiziken pek çok faydaları vardır.

gülmek ile ilgili görsel sonucu

1.Gülmek yaşam süremizi uzatır.

Hayata pozitif yönden bakan ve sürekli olarak gülen insanların stres hormonları her zaman daha düşük oranlara sahiptir. Hormonların oranı azaldıkça vücut daha rahat bir hal alır ve sadece fiziksel olarak değil, duygusal olarak da dinlenmiş hisseder. Stres; anksiyete,depresyon,diyabet,kanser,yüksek tansiyon gibi birçok hastalıkları tetikler,gülünce de stres hormonlarımız azaldığı için bu hastalıkların riski de azalır ve hayatımızın süresi uzar.

2. Gülmek, en etkili detokstur.

Gülmek, en etkili, en doğal fiziksel ve zihinsel detokstur. Kahkahanın karın kaslarına yaptığı basınç, vücudun hücre içi fazlalık ve toksinleri atmasına yardımcı olan lenf kanallarındaki dolaşımı hızlandırır. Gülmek aynı zamanda kafamızı boşaltmamıza yardımcı olduğundan; güldükçe, vücudunuzu ve zihninizi kirleten tüm madde ve düşüncelerden arınmış oluruz.

3.Yaratıcılığı ve konsantrasyonu  artırır.

Gülmek, konsantrasyonu ve yaratıcılığı arttırırken, daha sağlıklı düşünmenize ve detaylara odaklanmamıza yardımcı olur. Eğer kafamız çok doluysa, bizi bol bol güldürecek bir film ya da dizi izleyebilir, bir şeyler okuyabiliriz.. Kahkaha attıkça kafamızın boşaldığını, daha kolay ve istekli şekilde çalışabildiğimizi göreceğiz.

Amerikalı nörolog Robert Provine gülmenin yaratıcılığa etkisi üzerine uzun yıllardır çalışmalar yapıyor. Provine tüm bunların tersine gülmek kendi ruh halimizi veya sağlığımızı iyileştirmek amacıyla değil, başkaları üzerinde etki bırakmak üzere gelişmiş bir özellik diyor.

Profesör Sophie Scott’a göre, gülmek, rahat ve güvenli olduğumuza dair karşı tarafa bilinçaltı bir sinyal gönderme anlamına geliyor. Yani biz güldüğümüzde aslında karşı tarafa karşı  duvarlarımızı yıkarız  ve rahatlama göstergesidir gülmek. Araştırmalar gösteriyor ki beynimiz rahatlama halinde iken daha yaratıcı oluyoruz.

Kısacası gülmenin bize düşündüğümüzden çok daha fazla pozitif etkileri var.Ne kadar kötü zamanlar ve olaylar geçirsek de gülmeyi asla unutmamalı ve evrendeki tüm güzellikleri kendimize çekmeliyiz.

Kaynakça:

En etkili detoks: “Gülmenin faydaları”

https://www.bbc.com/turkce/vert-cap-43632298

 

 

 

 

 

(Visited 251 times, 1 visits today)