Müziğin Yan Etkileri

Müzik geçmişten günümüze hayatımızın bir parçası olmuştur. Müzik duyguların melodilere ve sözlere dökülmüş halidir. Müzik kimisi için bir ses, kimisi için bir melodi, kimisi için de bir hobidir. Müzik ve insan birbirinden ayrı düşünülemeyen ikizler gibidir. Müzik hayatımızda önemli bir yer edinmiştir, bu da müziğe olan ihtiyacı ortaya çıkarır. Müziğin sakinleştirici bir etkisinin olmasının yanı sıra aynı zamanda da bazen kızdırıcı, bazen ağlatıcı etkilere de sahip olabilir. İnsanlar farklı zamanlarda farklı müzikleri dinlerler ve bir şekilde kendi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırlar. İnsanların ihtiyacı her zaman değişebileceğinden dolayı dinlenen müzikler de değişebilir. Ancak ruh halimize göre farklı müzikler dinlesek de yine de hepimizin sıkça dinlediği, tercih ettiğimiz belirli müzik türleri de vardır.

Kimi insanlar klasik müziği rahatlatıcı bulup dinlerken kimileri klasik müziği sıkıcı bulur. Kimileri rock müzik severken kimileri bu türün çok yorucu ve baş ağrıtıcı olduğunu düşünür. Bunun sebebi herkesin zevkinin farklı olmasıdır. Aynı yemek yerken farklı yiyecekleri tercih etmemiz, farklı renkler sevmemiz gibi müzik dinlerken de farklı türleri seçeriz.  Seçtiğimiz türler bize kişiliklerimiz hakkında, çevremiz hakkında bilgi verir. Özellikle nasıl bir çevrede büyüdüğümüz ve bu çevreden gördüğümüz müzik türleri de kendi sevdiğimiz türün şekillenmesinde rol oynar.

Dinlediğimiz müzik türünün günlük hayatta da çok etkisi görülür çünkü dinlediğimiz müzikler bizim bakış açılarımızdır. Mesela klasik müzik dinleyen bir insanın sakinlik sevmesi gibi rap dinleyen bir insan da hareketliliği sevebilir, hayatın yoğun temposuna karşılık daha enerjik durabilir. Bu aslında günlük hayatlarımızda da böyledir kimileri daha sakin bir mizaca sahipken kimileri yerinde duramaz.

Ancak insanlar illaki tek bir tür dinleyecek de değildir. O an kendimizi mutsuz hissediyorsak yavaş bir şarkı, mutluysak dans etmeye uygun bir şarkı dinleyebiliriz. Zaten burada da bir çelişki görürüz: Dinlediğimiz şarkıları seçerken ruh halimize göre hareket etsek de dinlediğimiz tarzlarda aslında bizim ruh halimizi yönlendirir. Yani mutsuzuz diye yavaş bir şarkı dinlemek istesek de bu bizi daha mutsuz yapabilir. İşte bu yüzden müzik hayatta çok önemli bir role sahiptir. Biz istersek müziğin bu etkisini olumlu yönde de olumsuz yönde de kullanabiliriz.

Hangi tür müziği sevdiğimizi anlamak kendimizi bulmak için çok önemlidir. Çünkü müzik bizim hayata karşı bakış açılarımızı şekillendirir. Bu yüzden de kendine uygun olan müzik türünü bulamamış bir insan hayata karşı kendine uygun olmayan bakış açıları kazanabilir. Yapılan bir ankete göre detaycı (analist)karakterlerin %80’inin rock müzik dinlediği, kuralcı (sentinel) karakterlerin %43’ünün daha geleneksel eski tarz müzikler dinlediği; araştırmacı (kâşif) karakterlerin %68’inin elektronik müzik sevdiği görülmüştür. Yani bu bilgiler de bize insanların dinlediği müziklerin karakterleriyle paralel olduğu anlamına gelir. Zaten karakterler de bizim günlük hayatımızdaki davranış biçimlerimizin yapı taşlarıdır. Bu yüzden seçtiğimiz müzik türünü doğru bir biçimde seçmek ve müziğin hayatımız üzerindeki etkisini olumlu bir biçimde kullanmak önemlidir.

 

 

(Visited 66 times, 1 visits today)