Mutsuzluğa Çare Bulundu Mu?

Bir çoğumuzun muhtemel yemeğe büyük bir zaafı var. Yemek yemek insanoğlunun ilk çağlarından itibaren yaşamından hiç eksik etmeyip bunu bir zorunluluktan öte mutluluk sebebi yaptı. Yani çok sevdiğimiz bir yemeği yemek hangimiz için mutsuzluk sebebi ki? Bir çoğumuz yaşamak için yer, bir çoğumuz da yemek için yaşar fakat yemek yemek en nihayetinde yaşamsal bir zorunluluktur. Tabii sevdiğimiz yiyecekleri yemek tercihimiz olsa da almamız gereken belli besinler var. Sadece sağlımız için de değil, ruh halimizi de bazı besinler olumlu şekilde etkiliyor. Mesela bazı besinler bize neşe katar, enerjimizi yükseltir.

En aşina olduğumuz kuşkusuz çikolata. Çikolatanın mutluluk verdiği söylenir. Zaten çoğu şeker bize bir mutluluk vermiyor mu? Çikolata dışındaki bazı şekerler ve tatlılar da kesinlikle ruh halimizi değiştiriyor. Bir probleminiz varsa kesinlikle tatlı yemenizi tavsiye ediyorum. Az da olsa bir enerji, o an sizi çok daha iyi hissettirebilir.

Çikolata içindeki serotonin aslında psikolojimizi olumlu yönde etkiler. Serotonin ayrıca tahıllar ve belli sebzelerde ve meyvelerde de bulunur. Sadece serotonin hormonu bize mutluluk vermez. Dopamin, Endorfin içeren besinler de sizi neşelendirebilir. Mesela acı biber yediğimizde vücutta endorfin salgılandığı için mutlu olabiliyormuşuz. Hatta brokolide bile serotonin varmış, fakat brokoliyi sevmeyen insanlara sormak lazım gerçekten brokoli yiyince mutlu mu oluyorlar? Yani her şey yiyecekte mi bitiyor? Çünkü internette araştırma yaparsanız serotonin içeren çilek, muz gibi meyvelerin ve her türlü gıdanın size mutluluk verdiği söyleniyor. O zaman neden her mutsuz insan çilek ya da çikolata yemiyor?

Filmlerden çok klasik bir sahnedir mutsuz insanların çikolata yemesi veya çikolata içeren tatlılar yemesi. Eminim birçok kişi denemiştir aynı şeyi. Şimdi bir düşünün o anları, gerçekten mutlu oldunuz mu? Bence mutluluğu artıran gıdalar, bilimsel bir açıklaması olsa da, daha çok o ana bağlı. Yoksa neden her ağlayan gidip çikolata yemiyor ya da yiyince birden enerjisi yerinemi geliyor, gerçekten aşırı mı mutlu oluyor?

Bence asıl soru şu : Sevmediğimiz yemekteki serotonin bizi mutlu eder mi? Evet, serotonin bize mutluluk verir ve az salgılanması sağlık sorunları ve yaşam kalitesinin azalması gibi kötü etkilere yol açabiliyor. Ama sevmediğimiz bir yiyecek bizi mutlu eder mi?

Yiyeceklerin insan psikolojisi üzerindeki bazı etkileri araştırılsa bile bence daha da önemlisi içinde ne olduğu değil bizim o yiyeceğe olan bakış açımızdır. Yani sevdiğimiz bir yiyecek bize muhtemelen mutluluk verecektir. Tabii ki bunda serotonin de etkilidir ama bence daha da önemli olan yiyeceği sevmemizdir. Fakat serotoninin de yararı göz ardı edilemez tabii ki.

 

(Visited 129 times, 1 visits today)