Bağımlılık. Bağımlılık nedir? Bağımlılık aslında o kadar güçlü bir şeydir ki aşıldığında gerçekten gurur duyulması gerekir. Bağımlılık neden oluşur? Bir şeylerin boşluğunu doldurmak içindir aslında onların yerini dolduramasa da psikolojik olarak öyle düşünmemize sebep olur. 14 15 yaşlarındaki çocuklar ya da ergenliğe giren kişilerin neden kötü alışkanlıklar edinmesi ve daha sonradan bunları bağımlılık haline getirmesi de buna örnektir. Peki bağımlılığı olan kişiler neyin yerini doldurmaya çalışırlar? Sevgisizlik. Sevgi öyle güçlü bir şeydir ki. Sevgisizliğin olması sonucu bağlanma sorunu olur. Bağlanma yoksa bağımlılık olur. Birisine ya da bir şeylere bağımlı olunur. Ebeveyinleri tarafından sevgisizlik gören çocuklar ergenlikte kötü alışkanlıklara ya da bilgisayar oyunları, teknoloji veya birçok şeye bağımlı olurlar. Sevginin olduğu yerde bağlılık olur. Bağımlılıkla bağlılık farklı kavramlardır. Bağlılıkta sevgi ile birbirlerine sağlıklı bir şekilde birbirine bağlanan kişilikleri görürüz ama bağımlılık öyle değildir.
Kendinden başka bir şeye ne kadar çok bağımlı olursa bir kişi o kadar az mutlu olur. Bir şeye bağımlı olursa bu onun mutsuz olduğunu gösteriyor. Bunu başarı ile bağdaştırabiliriz. Kazanılan bir başarıda kişi bunu tek başına yaparda daha mutlu olur çünkü o başarıyı hiçbir şeye bağımlı olmadan kazandı. Ya da yalnız yaşayan insanlar neden daha çok mutlu olurlar? Onlar herkesten bağımsızdır. Bağımlı oldukları bir şey yoktur bu yüzden daha mutlular.
Aslında bu düşünceye göre bunu düşünen bir insanın kaçınan kişilik olduğu görülür. Yani iletişime geçmekten kaçınan ve kendi halinde her şeyi halledebilen insanlardır. Bu kişiler yaşadıkları hayatlara göre mutlu olup olmadıkları değişebilir.
Mutluluk insanın kendine yetebilmesidir. İnsan mutlu oluyorsa ilk içinde kendi için mutlu olmalıdır. Mutluluğu kendine yetmelidir. Eğer bir insanın mutluluğu kendine yetmiyorsa o kişi hiçbir zaman mutlu olamaz aynı zamanda başarılı da olamaz. Başarılı olmak istiyorsa o kişinin temelinde sevgi olmalı sevgi olduğu için bağımlılık olmaz. Bağımlılık olmazsa da o kişi mutlu olur ve mutluluğu ona yeter. Kendiyle barışık olur o kişi. Kendini sever etrafındaki insanlarla kolayca güvenli bir şekilde iletişim kurabilir.
Güvenli ilişkide ise kişi kendine güvenir mutludur. Mantıklı düşünebilir empati kurabilir. En ufak başarılı olduğu şey ile gurur duyar ve en önemlisi de insanları sevebilir. Kolay iletişim kurar insanlarla anlaşmakta zorlanmaz. Çözüm odaklı davranır. Sonuca değil de nedenini araştıtır ve tekrarlanmamasını sağlar.
Mutluluğu kendine yeter ve mutlu bir insan olur ne daha azı ne de daha çoğu.